Ett roligt krig; Norgehistorierna och freden i Fredriksten 1975

2010/11/08 § Lämna en kommentar

Även om de lättsamma och beskedliga Norgehistorierna i mångt och mycket förlorat sin popularitet under senare decennier är det ändå intressant att notera hur dessa korta anekdoter, s.k. gåtvitsar, har fortlevt bland de breda folklagren. Detta förefaller så mycket mer fascinerande när man betänker att Norgehistoriernas högsommar och dess mest aktiva produktionsfas egentligen varade blott ett år.

Före 1975, vilket var året då vitskriget mellan Sverige och Norge utspelade sig i pressen på båda sidorna av den svensk-norska gränsen, hade de skandinaviska staterna under en lång period i princip gjort gemensam sak gentemot Finland. Stereotypa skildringar om finnarnas dryckesvanor och introverta förlägenhet hade förvandlats till milt xenofobiska skämt, medan en gränsöverskridande skandinavisk skämtkultur ännu befann sig på en embryonisk nivå. Den virulenta svensk-norska humorantagonismen som därefter fick ett enormt genomslag förändrade och utjämnade landskapet vad gällde humorkultur i hela Skandinavien och gav de ack så hårt ansatta finnarna andrum.  

Det så kallade vitskriget inleddes med att Expressen 1975 uppmärksammade de många Norgehistorier som börjat spridas i Stockholmsområdet under början av 1970-talet och valde i god ordning att publicera dessa. Historierna gav resonans runt om i landet och från gård och stuva lät självutnämnda lustigkurrar pennan glöda för att sedan skicka in sina hemmasnickrade alster i ämnet till Expressens redaktion. Den norska tidningen Verldens Gang uppmärksammade Sveriges ”attack” på det norska lynnet och manade till krig vilket utmynnade i att tusentals norrmän gjorde slag i saken och började skriva liknande pekoral om svenskarnas inbilskhet och intellektuella tillkortakommande.

Under några månader publicerades otaliga historier om grannlandets inbitna träighet i såväl norska som svenska kvällstidningar. En symbolisk uppgörelse nåddes den 30 maj 1975 mellan den norske skådespelaren och ”svenskdödaren” Arvid Opsahl och den svenske komikern Jan ”Moltas” Eriksson vid Fredrikstens fästning 1975, och ”kriget” var därmed avslutat. Omkring 1000 av de mest originella Norgehistorierna från denna den skandinaviska humorns högsommar arkiverades och förvaras numera i Nordiska museets folkminnesarkiv.

Annonser

Taggad:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Ett roligt krig; Norgehistorierna och freden i Fredriksten 1975Luriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: