Lukasevangeliet dränkt i blod

2010/12/24 § Lämna en kommentar

Även om många svenskar idag tycks hänge sig åt en agnostisk – jag tror inte på Gud men jag tror på något – uppfattning är de flesta bekanta med Lukas Julevangelium. Av de fyra evangelisterna är det Lukas som närmast kommit att förknippas med Jesus födelse.  Berättelserna om skattskrivningen, Herodes och jungfrufödelsen predikas både i kyrkan men också i oräkneliga Hollywoodproduktioner och i en och annan Disneyversion.

Moderna historiker läser självfallet evangelierna textkritiskt beväpnade med en arsenal av forskningsmetodik vilket gör att vi i dag till viss del kan rekonstruera Jesus födelse. Till de mer kontroversiella forskningsresultaten hör att man med hjälp av dataprogram som utgår från astronomiska observationer och äldre kalendrar fastställt Jesus födelse till hösten mellan år 7 – 5 f.Kr.

År noll ockuperades Palestina av Rom, marionettkungen Herodes den store var utsedd ”kung över judarna” av kejsar Augustus. Herodes själv var halvjude på sin mors sida men hans far var utlänning från Edom varför han saknade legitimitet enligt gemene jude. Åtskilliga var motståndsgrupperna, ”terrordåd” var vanliga vilket fick till följd att ett hårt regemente fördes av ockupanterna. Herodes själv hade så dåligt humör att han i vredesmod lät mörda både sin fru och två söner vilket man kan tänka påverkade hans styre.

Med tanke på säkerhetsläget är det osannolikt att skattskrivningen ägde rum på det vis som återges i Lukas. Det sista Rom ville ha var stora grupper som vandrade omkring då stora skaror utgör en potentiell risk för uppror. Dessutom var romarna rationella, duktiga byråkrater och administratörer, att var och en skulle registrera sig i ”sin faders stad” verkar vara hopplöst krångligt och liknar inte alls något som romarna skulle hitta på.

Vid tiden för den påstådda skattskrivningen var Nasaret (där Jesus växte upp) endast en liten by i närheten av det större Sepphoris. I denna administrativa huvudstad, känt som Galileens smycke, ägde ett judiskt uppror runt ungefär samtidigt som den påstådda skattskrivningen. En man vid namn Judas (som var ett vanligt judiskt namn) in i Sepphoris palats där han kom över en stor mängd vapen. Beväpnad till tänderna begav han sig med sitt anhang ut på rövartåg i hela Galileen. Enligt Jusefus (judisk historiker, död ca år 100) anslöt sig snart andra upprorsmakare och inom kort var revolten ett faktum. Rom reagerade på sitt traditionella brutala vis och sände den ökände ståthållaren i Syrien, general Quinctilius Varus som med sina tre legioner vattnade Galileens torra jord med judarnas blod.

Efter att upproret slagits ned brände den romerske generalen ner Sepphoris och sände dess 20 000 invånare i slaveri som straff för deras medverkan. Varus lät därefter korsfästa 2000 rebeller längs huvudvägarna runt den förintade huvudorten inom synhåll från Nasaret. Längs dessa bloddränkta vägar, kantade av ruttnande och förvridna kroppar ska den tonåriga Maria gett sig iväg för att skattskrivas i Betlehem.

Lurik rekommenderar: James D. Tabor. Jesus dynastin; Den dolda historien om Jesus, hans kungliga familj och kristendomens födelse. Simon & Schuster 2006.Romersk avskräckningsmetod

Annonser

Taggad: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Lukasevangeliet dränkt i blodLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: