När Sverige ägde en guldkust

2011/01/24 § Lämna en kommentar

Det svenska Ostindiska Companiet framhålls inte sällan som något mycket positivt i Sverige och inte minst i Göteborg där Kompaniets gamla lokaler idag tjänar som stadsmuseum. Repliken av Ostindienfararen Götheborg ligger även förtöjt i staden när skeppet inte beger sig på långfärd lastad med kungligheter och näringslivstoppar. På sätt och vis symboliserar det Ostindiska Companiet början på Sveriges integration i en global ekonomi och framåtanda.

Dock finns det två motpoler till de värden man idag pådyvlar Ostindiska, Svenska Västindiska– och Afrikacompanierna kommer knappast att föräras några stolta skepp eller kungliga beskyddare. Västindiska Companiet Grundades 1786 i syfte att sköta handeln med kolonin St Barthelémy som förvärvats från Frankrike.  Companiet såg en framtid i den lukrativa slavhandeln, målet var att göra kolonin till en omskepningsplats för slavar hämtade från Afrika. Verksamheten väster ut upphörde 1806 eftersom vinsterna uteblev.

Sverige har även tidigare erfarenheter av misslyckade koloniala äventyr. På initiativ av Louis De Geer  bildades år 1649 Svenska Afrikanska Companiet vars huvudsakliga mål var att bedriva handel med negerslavar, guld och elfenben i Västafrika. En koloni för ändamålet införskaffades genom att man köpte mark av kungen av Futu vid Cabo Corso i dagens Ghana. Huvudfästet blev borgen Karlsborg som tillsammans med andra stödjepunkter skulle låta den spirande stormakten spela på de större staternas planhalva.

Nu föll det sig så dråpligt att borgherren, Carloff, avsattes och ersattes med en annan guvernör. Carloff lämnade i vredesmod Cabo Corso och förbittrad tog han tjänst hos den daska kungen som gav honom ett kaparbrev, som gav honom tillstånd att verka som pirat mot svenska intressen. Han återkom med en liten armé bestående av pirater och holländska slavar och snart vajade Dannebrogen över Karlsborg.

Sverige med dess krigiske kung Karl X drog dock i gång ett mycket framgångsrikt krig mot Danmark som slutade med freden i Köpenhamn 1660. Efter freden fick Sverige tillbaka kolonin, men oturen och nesligheten tog inte slut där. Carloffs underhuggare på plats i Karlsborg hade sett en möjlighet att göra en rejäl hacka och sålt hela kolonin till holländarna och gett sig av med pengarna för att leva det ljuva livet.

Men även de nya ägarna gick bet, området erövrades av afrikaner varefter svenskarna återkom med stöd av Futu-kungen. Dock gjorde holländarna det också och kolonin bytte efter hårda strider ägare igen. Sverige gick då med på att få skadestånd mot att man lovade att för all framtid avstå från handel i Västafrika. Därmed var den svenska guldkusten definitivt förlorad.  Skadeglädjen var därför troligen stor i Sverige när England 1664 erövrade Cabo Corso och döpte om kolonin till Cape Coast.

Lurik rekommenderar; Peter Englund. Ofredsår; om den Svenska Stormaktstiden och en man i dess mitt. Atlantis 1993.

Cabo Corso

 

 

Annonser

Taggad: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande När Sverige ägde en guldkustLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: