Skilsmässor och Pilgrimage of Grace-revolten

2011/02/01 § Lämna en kommentar

Som bekant hann Henrik VIII Tudor avverka sex fruar under sitt liv, kanske är han mest ihågkommen bland de bredare folklagren just för detta samt att han lät hugga huvudet av två av dem. Kort sagt, Henrik var beredd att gå långt för att skilja sig, att hela England höll på att råka i inbördeskrig och att engelsmännen blev tvingade att byta religion på grund av hans skilsmässa från Katarina av Aragonien förefaller av Henrik upplevts som godtagbara konsekvenser.

Hans första skilsmässa, från Katarina, godkändes aldrig av påven varför Henrik helt sonika bröt med katolska kyrkan för att istället installera sig själv som kyrkans överhuvud. Motståndare till reformerna behandlades som om de vore gifta med Henrik, 1535 blev lordkanslern Thomas More halshuggen för sina antireformatoriska tankar som han nedtecknat i Utopia. I denna beskrev han en stat som styrs förnuftigt, där egendomen är gemensam och religionsfriheten stor vilket inte var förhållandet i England där den protestantiska fanatismen spred sig som en löpeld.

Värst förefaller konsekvenserna ha blivit på landsbygden. Bönder som bodde fjärran från dynamiska miljöer höll styvnackat kvar vid katolicismen och knöt näven i fickan när Londonadministrationens tjänsteman kom för att förstöra deras älskade ikoner, smälta ned allt av värde och vitmåla kyrkorna. För vissa i administrationen såsom Thomas Cromwell tycks förstörandet av kyrklig konst ha utvecklats till en religiös handling.

Cromwell var en handlingens man och han kände väl till kungens pengabrist. Som en lösning på denna lät han implementera en lag som innebar att alla klostrens egendomar skulle tillfalla Henrik personligen. Alla kloster utom tre gav upp sina ägodelar, dessa abbotar greps och avrättades senare vilket sände chockvågor genom England.

I samband med klosterupplösningarna 1536 inledes på landsbygden ett uppror mot den förda politiken, Pilgrimage of Grace, som leddes av advokaten Aske. När rykten gjorde gällande att dop skulle beskattas framgent samlade Aske 9000 bönder och lät ockupera York. De lät förvisade munkar återvända till sina hem och återupptog den katolska tron. Upproret var så pass framgångsrikt att kungen inledde förhandlingar som bidrog till att upproret ebbade ut.

Dock hade Cromwell och Henrik inte för avsikt att hålla sina löften, kungen lät gripa Aske och flera andra upprorsledare något år senare och avrättade dessa. Militärlagar infördes i de upproriska grevskapen och mängder med bönder fick sätta livet till. Cromwell blev slutligen själv huvudet kortare (1540) på grund av att han ”lurat” Henrik att gifta sig med Anna av Kleve som Henrik fann extremt ful ”she looks like a horse!” ska ha varit hans omdöme.

Lurik rekommenderar: Eamon Duffy. The Stripping of the Altars Traditional Religion in England 1400 – 1580. Yale University 1992.

Annonser

Taggad: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Skilsmässor och Pilgrimage of Grace-revoltenLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: