Bottelón; från frihetsmanifestation till offentligt tonårskrökande

2011/02/20 § Lämna en kommentar

En ung generation, befriad från krigets vedermödor, var de första att ställa sig på barrikaderna och försvara kravet på en ny världsordning när dammarna nära nog brast det förunderliga året 1968. Revolutionsromantik och tillgjorda solidaritetsyttringar blandades allt som oftast med rödvin och trubadurtoner när dessa ungdomar intog det offentliga rummet. Runt om i Sydvästra Europa i allmänhet, och i Frankrike i synnerhet, intog de unga ”revolutionärerna” gator och torg, ockuperade statyer och fontäner, och lät sig väl smaka av diverse berusningsmedel.

Syftet med dessa manifestationer och de ritualer av offentlig alkoholförtäring som följde i dess spår var för den unga generationen att opponera sig mot allt det bigotta hyckleri och konfessionella dogmer de ansåg ha väglett tidigare generationer.

Som fenomen ebbade företeelsen med politiskt rastlösa ungdomar som ockuperade det offentliga rummet snart ut i Frankrike i kölvattnet av 1968-revolutionens misslyckande. I Spanien, som ju vid samma tid styrdes av en betydligt mera repressiv och reaktionär regim, fick fenomenet, kallat botellón, emellertid en renässans efter Francos död och den tafatta neo-fascistiska militärkuppen 1981. Också vid dessa tillfällen intog myriader av levnadsglada tonåringar det offentliga rummet, och lät inte sällan berusa sig för att på så sätt markera sin opposition mot den trångsynta moralkodex som varit Francoregimens rättesnöre.

I samtidens Spanien har de rituella aspekterna av botellión i mångt och mycket överlevt medan dess ideologiska basis urvattnats om inte fullständigt förgåtts. Botellión är numera populärare än någonsin bland unga spanjorer, som med iver och frenesi intar parker och torg vid varje veckoslut och deltar i timslånga nattliga dryckeslag. Den tilltagande alkoholkonsumtionen bland den unga generationen och de ökande antal rapporter angående vandalism och nedskräpning som bottelión indirekt bidragit till har dock fått myndigheterna att se rött. Idag är bottelión därför till stor del betraktat som ett okvädningsord och ett virulent samhällsproblem.

Problemet har ingalunda kunnat sopas under mattan. En undersökning utförd 2009 visar att 99,8 % av unga spanjorer väljer att berusa sig vid åtminstone ett tillfälle under veckoslutet, och att 68 % av de tillfrågade föredrar att konsumera sin alkohol på offentliga platser. Detta innebär att det utbredda spanska tonårskrökandet saknar motstycke i Europa.  Det är långt ifrån bara moralens självpåtagna väktare som sett sig tvungna att ringa i alarmklockorna utan också spanska medier, lokala myndigheter och intresseorganisationer. Flera spanska journalister har bland annat varnat för att Spanien inom en generation kommer ha förvandlats till ”det nya Ryssland”. 

Lurik rekommenderar: Ricardo Aguilera. Generación botellón. ¿Qué hay detrás del botellón?. Oberon 2002.

Taggad: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Bottelón; från frihetsmanifestation till offentligt tonårskrökandeLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: