Systrarna Trung och Vietnams amazoner

2011/02/23 § Lämna en kommentar

I det västerländska medvetandet är Vietnam intimt förknippat med ”det amerikanska kriget” som vietnameserna själva benämner det. Vad som numera, till skillnad från när kriget pågick, sällan uppmärksammas i väst är att den vietnamesiska kulturen är lika gammal som den grekiska och att detta lands historia är präglat av invasioner och episk befrielsekamp.

Ungefär 200 år f. Kr invaderade den kinesiske kejsaren Shi Huang ti Vietnam och annekterade detsamma under namnet Giao Chiprovinsen. Kinesisk administration infördes tillsammans med kinesisk kultur. De närmaste 200 åren förekom en mängd mindre uppror mot överhögheten men alla slogs brutalt ned av regimen. Med tanke på detta och den långa tid som förflöt är det märkligt att den vietnamesiska kulturen inte fullständigt assimilerades med den kinesiska.

Den nationella känslan och kampviljan höll trotts allt i sig och år 39 e. Kr trädde Vietnams egen Jeanne d´Arc fram i dubbel version. Två systrar från en aristokratisk vietnamesisk familj, Trung-Trac och Trung-Nhi, drog igång ett våldsamt självständighetskrig mot ockupanterna.

Trung-systrarna fick från tidig ålder lära sig självförsvar och fick, förvånande nog, studera krigets konst. Således var de uppfostrade till krig och väl medvetna om sitt vietnamesiska ursprung och sitt folks umbäranden under det kinesiska oket. Men vad som fick vreden att tändas hos systrarna var när den kinesiska administrationen lät avrätta Trung-Tracs man. Plötsligt fick man en fiende som skulle visa sig svår att kväsa.

År 39 inledde systrarna sitt uppror med att köra ut en mindre kinesisk styrka från deras by varefter de mobiliserade en större armé, som enligt legenden ska ha bestått av kvinnor. De följande månaderna togs kineserna fullständigt på sängen av kraften i systrarnas anfall på kort tid tog man 65 befästningspunkter från kineserna och slutligen befriades Vietnam. Systrarna krönte nu sig själva till drottningar och kom att regera sitt rike i två år trotts ihärdiga kinesiska återerövringsförsök.

Tillslut lät kineserna dock sända en enorm expeditionsstyrka mot systrarna vilken krossade alla försök till motstånd. Enligt legenden ska de kinesiska soldaterna invaderat nakna och på så sätt fått de annars vildsinta kvinnliga krigarna att fly under våldsam rodnad, förutom en kvinnlig befälhavare som slogs med ”ett svärd i ena handen och sin baby i den andra”. Tillslut insåg systrarna att man var besegrade och desperata att dö med hedern i behåll dränkte de sig i en flod 43 e. Kr. Deras minne lever dock kvar och högtidshålls fortfarande i Vietnam.

Systrarna Trung

Taggad: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Systrarna Trung och Vietnams amazonerLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: