Mormonskt mytmakeri; Jesus som den befjädrade ormen

2011/02/27 § 2 kommentarer

När Hernan Cortes (1485-1547) och hans band av spanska conquistadorer och nykonverterade indianska allierade år 1519 först fraterniserade med aztekerna blev de, enligt egen utsago, genast övertygande om att detta mexikanska herrefolk såg dem, och särskilt Cortes själv, som gudomliga väsen.

I Tenochtitlan, aztekernas svar på Venedig, satt vid denna tid den synnerligen intelligente men ack så vidskeplige aztekiske kejsaren Montezuma II med pannan i djupa veck. Han hade flera gånger avslagit Cortes begäran om att få avlägga en formell visit vid kejsarens hov och nu marscherade den oinbjudna gästen i rask takt med en handfull martialiska landsmän mot Montezumas huvudstad. Trots detta vågade inte den vankelmodige kejsaren intervenera. Det var mycket möjligt, till och med troligt, att Cortes i själva verket var Quetzalcoatl ”den befjädrade ormen”, en mycket mäktig gudom vars stundande återkomst aztekernas präster förutspått genom att minutiöst studera sina människooffers inälvor.

Montezumas tvehågsenhet kom att kosta honom själv livet och dessutom slutgiltigt besegla det blodbesudlade aztekiska kejsarrikets öde. Anledningen till Montezumas villrådiga handlande och Cortes aphotesis till aztekisk gudom har emellertid sin relevans även idag, inte minst därför att mormonerna enträget sökt använda fragment ur historien för att bevisa att Jesus efter sin återuppståndelse bevistade Amerika.

Om man får tro de spanska tolkningarna av den mexikanska mytologin, vilket mormonerna har omvandlat till axiom, så var Quetzalcoatl en forntida kejsargestalt som upphöjts till gudomlighet. Denna ska ha begett sig av över ”Österhavet” någon gång i historiens gryning men svurit att återvända en dag året ”ett vassrör”. Aztekernas tidsuppfattning byggde på antagandet att tid och rum kunde inordnas i särskilda cykler, och året ”ett vassrör” återkom därför med ett mellanrum på 52 år. Naturligtvis ville det sig inte bättre än att 1519, tidpunkten för Cortes ankomst till Mexiko, var just ett sådant år. Inte undra på att den konsternerade Montezuma kände en viss oro då han fick höra om att potentiell gudom hade uppenbarat sig i rikets periferier.   

Mormonerna har därför pläderat för att den dunkla gestalten Quetzalcoatl i själva verket inte varit någon mindre än Jesus själv. Denne ska, efter sin återuppståndelse, ha leviterat över Atlanten för att sedan uppenbara sig i all sin prakt och visdom för aztekernas anfäder i Mexiko. Denna egendomliga teori som upphöjts till dogm utgör en av hörnpelarna i den mormonska mytologin och påstås underbygga trovärdigheten i Mormons Bok. Att forskare under senare tid pekat på de många empiriska ihåligheterna i detta resonemang har inte bekommit mormonerna som konsekvent framhärdar i sina analogier mellan Jesus och ”den befjädrade ormen”.

Jesus (Quetzalcoatl) i Mexiko

Taggad: , , , , , ,

§ 2 svar till Mormonskt mytmakeri; Jesus som den befjädrade ormen

 • Mormonlady skriver:

  Hur har du kunnat få till allt detta och påstå att mormonerna pläderar för att han är Jesus?

  Några få ledare har haft den åsikten, men detta betyder inte att alla har den, och definitivt inte att kyrkan officiellt har den

  För att ett teologiskt beslut ska tas, och någonting ska bli en doktrin, så måste första presidentskapet vara enig, och dessutom måste alla de tolv apostlarna också vara eniga, och sedan så behöver åtminstone det första och andra sjuttios kvorum vara eniga med dem.

  Om alla dessa är eniga så kan de lägga fram saken inför hela kyrkan i hela världen. I alla kyrkans olika församlingar så måste alla närvarande medlemmar också vara eniga med ledarna för att beslut ska kunna tas i en teologisk fråga. Detta sker mig veterligen sällan eller aldrig. Och det har definitivt inte tagits ett beslut i församlingarna om att Quetzalcoatl är Jesus.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Quetzalcoatl#Alternative_Interpretations

 • Mormonstriker skriver:

  Mormonlady, kolla detta innan du öppnar Mormonernas bok nästa gång. http://www.xepisodes.com/south-park/season-7/episode-12-all-about-the-mormons/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Mormonskt mytmakeri; Jesus som den befjädrade ormenLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: