Doin’ the omoralisk schlagerfestival; den svenska proggrörelsen och kampen mot ABBA

2011/03/05 § Lämna en kommentar

Den 7 april 1974 sjöng ABBA in sig i musikhistorien och den svenska folksjälen genom att i Brighton kamma hem Sveriges första seger i Eurovision Song Contest. Då det i regel jublades i stugorna efter den oväntade triumfen var långt ifrån alla benägna att stämma in i hyllningskören. Tvärtom fanns det inflytelserika kulturbestrukna grupper och kotterier som betraktade ABBA:s musik som en orgie i vulgär kommersialism och vedervärdig smaklöshet. Flertalet av dessa solidariserade sig med den alternativa musik- och kulturrörelsen där proggen under 1970-talets inledning utgjorde ett honnörsord.

I en era då Maos Kina och Pol Pots Kambodja tjänade som politiska ledstjärnor snarare är avskräckande exempel organiserade den spirande proggrörelsen i mars 1975 en sex dagar lång Alternativfestival för att bemöta och förringa det kommersiella schlagerspektakel som i och med ABBA:s lagrar för första gången förlades till Sverige samma år. Den huvudsakliga antagonisten för proggrörelsen var givetvis Stickan Andersson som ansågs underblåsa en kulturell och musikalisk depravation som till och med kontaminerat Sveriges Radio. Det huvudsakliga syftet med att arrangera Alternativfestivalen var därför att protestera mot att Sveriges Radio öste pengar över det kommersiella spektaklet, något man ansåg riskerade att undergräva den musikaliska kvaliteten på radioprogrammen.

Sett från arrangörernas sida blev Alternativfestivalen en stor succé: totalt deltog 950 musiker från 14 olika länder som framförde sina anti-imperialistiska jeremiader inför närmare 12 000 hänförda åskådare. Flera av Sveriges ledande musikaliska proggkoryféer deltog i upptåget, däribland Ville Valle & Viktor, Adolf Fredriks Flickkör, samt Nationalteatern med frontfiguren Ulf Dageby alias ”Sillstryparen” i spetsen.

Det mest minnesvärda opus som producerades under dessa marsdagar var nog annars Ulf ”Sillstryparen” Dagebys klassiska nidvisa ”Doin’ the omoralisk schlagerfestival”. Denna inleddes med följande haranger vilka var en direkt passning till dem som valt att knäböja inför ABBA och Stickan Anderssons påstådda storhet:

”Det rasslar av juveler och glittrar av guld, dom sjunger om den spanska solen.

Men garotteringar och mord det skiter dom i och svänger på fascistkärringkjolen.

Och här kommer ABBA i kläder av plast lika döda som sillkonserver”

I efterhand har flera av de medverkande på Alternativfestivalen tagit avstånd från de skarpa angreppen på Stickans Anderssons nationalklenod, däribland Ulf Dageby själv som till och med erkänt att han redan då ansåg ABBA vara ”rätt häftiga”.

Proggrörelsens manifestation hade emellertid effekt. Året därpå avstod Sverige för första gången sedan 1957 från medverkan i Eurovision Song Contest. SVT var dock måna om att inte ge alternativrörelsen den tvivelaktiga äran att ha berövat svenskarna deras älskade festival, utan menade på att organiserandet av Eurovision Song Contest 1975 hade tagit alltför mycket resurser i anspråk och att man helt enkelt inte hade råd att vinna ännu en gång. Ordningen var återställd igen året därpå och sedan dess har festivalen institutionaliserades till en inhemsk högtid som antagit nära nog religiösa proportioner.

Annonser

Taggad: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Doin’ the omoralisk schlagerfestival; den svenska proggrörelsen och kampen mot ABBALuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: