Århundradets mest bisarra politiska PR-kupp; den danska miljörörelsens smutsiga födelse

2011/04/09 § Lämna en kommentar

Politiska rörelser uppstår i regel inte ur tomma intet utan tar år att utforma strukturellt och ideologiskt samt att förankra hos allmänheten. Den danska miljörörelsen tillblivelse torde dock utgöra en särdeles flagrant anomali i detta sammanhang. Vi kan inte bara utan omsvep datera dess våldsamma födelse till år 1969 men också precisera platsen för detta bisarra skådespel: Köpenhamns Universitet.   

En välbesökt föreläsning anordnad av Dansk Naturhistorisk Forening avbryts plötsligt och häftigt av att en grupp om 20 mörkklädda ungdomar stormar lokalen och låser dörrarna. För att inför den perplexa församlingen påvisa lutförereningarnas hälsovådliga inverkan på människa och natur stänger den lilla skaran av unga miljöextremister av ventilationssystemet och börjar därefter bränna stora mängder tobak och hushållsavfall. Samtidigt som de giftiga ångorna sprider sig som en löpeld i lokalen håller man ett magistralt brandtal om hur de ökade utsläppen förebådar jordens undergång.    

För att ytterligare understryka vikten av sin mission tar man in ett akvarium på scenen. Däri dumpar man en tjock, trögflytande svart sörja – avfallet från en närbelägen fabrik – vilket nära nog omedelbart har till effekt att den ensamma guldfisken dör och flyter upp till ytan.

Därnäst demonstrerar miljöextremisterna vad som händer när en levande anka dränks i olja. Man hytter med nävarna och skriker till det vettskrämda auditoriet att ”Varför ingriper ni inte?” ”Ni talar vitt och brett om föroreningarna men gör ingenting åt saken!”. Man halshugger sedan den stackars ankan för att avsluta dess lidande och skvätter symboliskt dess blod över de paralyserade åskådarna.

Efter denna makabra föreställnings avslut deklarerar en av de unga aktivisterna lugnt och sansat att gruppen ämnar starta en nationell miljörörelse och att det första mötet kommer att hållas inom kort i rummet intill. Alla närvarande är givetvis hjärtligt välkomna. Därefter marscherar man under tystnad ut från föreläsningssalen och in i historieböckerna.

Den malträterade publiken som agerade ofrivilliga deltagare i det bisarra skådespelet liksom den danska polisen fann dock miljöaktivisternas tilltag allt annat än underhållande. Dessa arresterades givetvis inom kort. Den embryoniska extremistiska miljörörelsens heterodoxa manifestation polariserade emellertid den danska opinionen och dess protagonister blev förebilder och martyrer för tusentals likasinnade världen över.

Lurik rekommenderar: Howarth, Nowal & Stavrakakis. Discourse theory and political analysis: identities, hegemonies and social change. Manchester University press 2000. 

Annonser

Taggad: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Århundradets mest bisarra politiska PR-kupp; den danska miljörörelsens smutsiga födelseLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: