Karibiens marodör; Kapten Svartskägg

2011/04/13 § Lämna en kommentar

Många var de som fick möta liemannen efter att ha fått stifta bekantskap med Kapten Svartskäggs (1680? – 1718) värja. Denna legendariska kapten kom att forma vår bild av hur en pirat ska se ut, agera och leva. Hans utseende var lika skräckinjagande som hans person, enligt en obekräftad myt ska han ha skjutit sin egen styrman och sedan motiverat det hela med orden: ”om jag inte skjuter en eller två av manskapet då och då, glömmer de vem jag är”.

Svartskägg, eller Edward Teach som han egentligen hette, påbörjade sin grymma karriär som kapare i tjänst hos den brittiska kronan under det spanska tronföljdskriget. När kriget var slut vände han britterna ryggen för att i stället ta tjänst hos piraten Benjamin Hornigold som härjade i Karibien. Från denna stund kom han att utgöra ett ständigt gissel för alla skepp som rörde sig i regionen. Hans bana som befälhavare över sitt eget fartyg, Queen Anne´s Revenge tog vid i samband med att Hornigold drog sig tillbaka.

Trots att Svartskägg själv mötte döden efter bara två år som kapten hann han skaffa sig ett ruskigt ryckte som särledes hänsynslös och våghalsig. Hans stora svarta skägg var prytt med brinnande och rykande luntor då han gick i strid, vilket säkerligen bidrog till ryktesspridningen om honom. Från sitt piratnäste på Bahamas härjade han på havet men han anföll även kuststäder när tillfälle gavs, inte oväntat drog han på kort tid på sig de amerikanska kolonisatörernas vrede. Virginias guvernör fick ta emot mängder med klagomål och lovade att sätta stopp för Svartskägg och gav en löjtnant vid namn Robert Maynard det föga tacksamma uppdraget att göra slut på piraterna och framförallt Svartskägg.

En tidig novembermorgon fick Maynard korn på det eftersökta piratskeppet och beslöt om anfall. En våldsam strid utbröt som inleddes med att Svartskägg öppnade eld med sina kanoner för att därefter begå misstaget att borda Maynards skepp. Denne hade gömt ett större antal marinsoldater under däck i syfte att locka piraterna till sig och Svartskägg gick i fällan.

Piraterna var nog så våldsamma men var i antal underlägsna löjtnanten och hans soldater. Precis som man föreställer sig den här typen av uppgörelse slogs Maynard personligen mot den fasansfulla kaptenen med sitt rykande skägg. Enligt redogörelserna (troligen överdrivna) ska Svartskägg ha fortsatt att slåss med oförminskad styrka trotts att han blev skjuten fem gånger och stucken över tjugo innan han dog. Fylld av stolthet över att ha befriat Karibien från den ökände kaptenen högg Maynard själv av Svartskäggs huvud och satte upp det på en mast.

Kapten Svartskäggs sista ord till Maynard lär ha varit: ”Må min själ bli evigt fördömd om jag ger eller tar emot nåd från er!”

Lurik rekommenderar: Angus Konstam. Blackbeard; America´s Most Notorious Pirate. John Wiley & Sons, Inc. 2006.

Kapten Svartskägg i kamp med Maynard

Annonser

Taggad: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Karibiens marodör; Kapten SvartskäggLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: