Att få sig ett gott skratt på någon annans bekostnad; mobbningen av Estland

2011/06/08 § Lämna en kommentar

Humorn fungerade inte bara som en säkerhetsventil i det sovjetiska samhället – där en spetsfundigt formulerad anekdot ofta gav utlopp för uppdämd politisk frustration – utan bidrog också till att socialt förankra och utveckla ingrodda stereotyper om det multikulturella imperiets många nationaliteter. Värst drabbade av denna spirande och milt xenofobiska skämtkultur var tveklöst Chukchi: ett halv-nomadiserat och inuitbesläktat folkslag som räknade den ryska taigan som sitt hemland.

Annars föreföll det nära nog som att de andra republikerna gjorde gemensam sak mot det stackars Estland som fick utstå de mest nedvärderande påhopp. Esterna utmålades som mer än nådigt trögfattade och anekdoterna om desamma behandlade allt som oftast esternas nedärvda och allt överskuggande ”långsamhet”. Således förtäljde man att esterna blev arga tre dagar efter att ha blivit förolämpade, bakfulla tre dagar efter att de druckit alkohol, fick erektion tre dagar efter att de läst ett ”pornografiskt magasin”, och ejakulerade tre dagar efter samlag.

De sovjetiska anekdoterna med udden riktat mot det estniska folklynnet hade alltså mycket gemensamt med de svenska Norgehistorierna (eller de norska Sverigehistorierna), även om vitsarna som förringade esterna i regel innehöll utpräglade xenofobiska undertoner och ett bredare humoristiskt register.

Att de stackars esterna, invånare i Sovjetunionens befolkningsmässigt minsta delrepublik, utsattes för denna pennalism är kanske inte så underligt just med tanke på deras ringa antal. Få sovjetmedborgare utanför Baltikum hade någonsin haft nöjet att råka en est. Följden blev givetvis att den stereotypa konstruktionen av den träiga esten kunde stå oemotsagd. Även det provinsiella estniska språket bidrog till skämtkulturens utbredning då dess distinkta särart var en källa till förnöjelse bland övriga nationaliteter.

Bruket av ett språk som i princip ingen förstod utanför Estlands gränser hade dock sina fördelar. De estniska tidskrifterna tillhörde de i särklass mest liberala och samhällskritiska i hela Sovjetunionen då pålitliga censorer saknades som var bevandrade i det estniska språket.

Utmålandet av esterna som lätt sinnesförslöade och urbota långsamma har fortlevt även efter Sovjetunionens fall. Estlands baltiska grannar, Litauen och Lettland, har oförtrutet fortsatt att konstruera lätt xenofobiska anekdoter om sin ekonomiskt framgångsrikare broder i norr. Esterna kan dock sägas ha tagit sin icke-avundsvärda roll som hackkyckling med ro, och man har konstruerat egna humoristiska stereotyper om sina grannar. Letterna utmålas till exempel som alkoholiserade och russifierade, medan litauerna skildras som enfaldiga och överdrivet trögtänkta bönder.    

Nedan följer ett axplock ur den imposanta floran av sovjetiska och post-sovjetiska anekdoter som berör det estniska folklynnet:  

Ester köper i regel inte alkoholhaltiga drycker, istället köper de juice vilket omvandlas till stark alkohol innan dess att de hunnit öppna förpackningen.”

Estlands mest köpta bok är ”Jorden runt på 16 år”.

En est finner den legendariska anden i lampan. Naturligtvis lovar anden sin upptäckare att uppfylla dennes innersta önskan. Tyvärr dör anden av ålderdom innan esten hunnit uttala hela sin önskan.    

Annonser

Taggad: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Att få sig ett gott skratt på någon annans bekostnad; mobbningen av EstlandLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: