Trafficking på 1800-talet; kvinnohandel och barnprostitution i emigrationens fotspår

2011/06/12 § Lämna en kommentar

När svenskarna i stora skaror lämnade hemlandet för att söka lyckan i Amerika hände det att emigrerande kvinnor föll offer för vad vi idag kallar trafficking. Inte mycket är känt om detta men vissa redogörelser finns bevarade. Det är dock det oklart hur väl dessa speglar de verkliga förhållandena, om författarna skrev på hörsägen eller, i vissa fall, i rent underhållningssyfte. I vilket fall kan redogörelserna säga något om vilka faror som de emigrerade trodde sig utsätta sig för när beslutet att lämna kära gamla Sverige skulle tas.

Under 1870-talet vandrade en ung fattig författare vid namn Jöns Chronwall (1851-1909) omkring i Skåne och försökte sälja sina alster för 20 öre styck. Väl medveten om att många gick i emigreringstankar hade han författat en reseskildring med den ambitiösa titeln: En mycket intressant bok, är utvandrare-boken: Om lifvét i och på resan till Amerika samt till slut Glasögon-ormen, och hur utvandrande, unga kvinnor lockas och bortföras till usla nästen, under fagra löften om att få goda platser: En intressant och nyttig bok för alla utvandrare.

I New York fanns så kallade kadetter vars skumma verksamhet påminner om hur Östeuropeiska kvinnor idag lockas till väst. Chronwall berättar att kadetterna riktade in sig på unga och oerfarna flickor hemmahörande på andra sidan Atlanten och därför var beroende av omgivningens tillgivenhet. Det vanliga förfarandet var att man lovade en intet ont anande flicka arbete varefter man bjöd henne på en karamell som var indränkt i ett sömnmedel. När medlet väl verkat togs flickan till en ”otuktshåla” där hon spärrades in och tvingades att försörja sig på det mest förnedrande vis.

Chronwall menar att detta var mycket vanligt och att flera rättsfall hade blivit uppmärksammade. Särskilt beskrev han: ”ett fall där det rörde sig om flickor som knappast trampat ur barnskorna” ”Jag hade icke trott att en sådan barnhandel kunde förekomma!” ska domaren ha utbrustit då han fick fallets detaljer klargjorda för sig.

Kadetterna utgjorde en kugge i en större verksamhet, de förefaller ha varit underhuggare till de förmögna och skrupelfria bordellägarinnorna som tycks ha styrt verksamheten. Chronwall nämner en bordellmamma vid namn, Cora Bratford, vars räkenskaper som hamnat i myndigheternas händer, visade att Bratford för en ung invandrad flicka betalade 15 dollar till leverantören.

Bland de mest utstuderade inom verksamheten återfanns ägarna till ”platskontoren”, dessa män bedrev vad som kan liknas vid förtäckta arbetsförmedlingar för invandrare. Via dessa kontor lockades unga flickor med löften om arbete och tjänst in i prostitution och fångenskap. Chronwall berättar om en särskilt neslig platsförmedlare som länge lyckats dölja sin verksamhet för polisen. Han avslöjades dock till slut av sitt trettonåriga barnbarn som råkade försäga sig vid en av polisens razzior, i tron om att poliserna var lycksökande kunder ska pojken ha sagt: ”farfar har ett helt rum fullt med flickor åt er!”.

Emellertid ska farfaderns brott ha bestraffats lindrigt, endast 500 dollar i böter eller en månads fängelse ska ha varit det normala straffvärdet för dylik verksamhet.

Annonser

Taggad: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Trafficking på 1800-talet; kvinnohandel och barnprostitution i emigrationens fotspårLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: