Bosniens Indiana Jones och dennes pyramidala fantasier

2011/08/07 § 3 kommentarer

En vårdag 2005 gjorde en bosnier vid namn Semir Osmanagic en fantastisk upptäckt som – enligt honom – skulle kräva en omvärdering av hela Europas historia och framförallt Bosniens. Vad amatörarkeologen och New-Age författaren Osmanagic påstod sig ha upptäckt var en trappstegspyramid belägen bara ett par mil från den medeltida huvudorten Visoko. Själva pyramiden var inte synlig – i alla andras ögon såg den revolutionerande byggnaden ut som ett pyramidformat berg – men Osmanagic var övertygad om riktigheten i sin upptäckt.

Osmanagic är självutnämnd expert på pyramider och har som sådan skrivit flera böcker om dylika sydamerikanska, vilka han hävdar var galaktiska teleskop. Trots att han saknar relevant arkeologisk utbildning har hans upptäckter nått ut till  världens medier såväl som till EU.  Reaktionerna har inte låtit vänta på sig, i synnerhet inte eftersom Osmanagic med bestämdhet hävdat att pyramiden var 12000 år gammal. Således skulle den bosniska pyramiden vara världens äldsta byggnad.

Året efter upptäckten inkom EUFOR (EU:s militära skyddsstyrka i Bosnien) med en förfrågan till European Association of Archaeologists (EAA) om man kunde bistå Bosnien med en undersökning av en förhistorisk pyramid. På EAA drog man på smilbanden när man fick veta vad saken gällde och gjorde klart att några pyramider i Bosnien inte existerade. Däremot gick media igång på nyheten.

I mars 2006 blev arkeologen Anthony Harding kontaktad av ett TV-bolag som ville veta vad han hade att förtälja om den mystiska pyramiden. Osmanagic, som nu i folkmun kallades för Indiana Jones, hade satsat en stor del av sina pengar och tid åt sin upptäckt och fått till stånd en geofysisk (markradar) undersökning av berget, vilken han menade avslöjade tunnlar som dolde byggnaden.

Han hävdade att man funnit bevis på att bosnierna för 12000 år sedan utvecklat världens första högkultur – ett slags bosniskt Atlantis – och att denna civilisation raderats ur mänsklighetens minne av tidens tand. Vidare tog han sina fantasier till en än högre nivå då han på okänd väg kom till slutsatsen att alla Europeiska civilisationer härstammade från denna högkultur och därmed var bosnier.

Inom kort fick pyramiden – eller berget som världens samlade expertis ansåg att det var – namnet Solpyramiden, genom att följa tunnlarna fann Osmanagic fler pyramider som fick namnen Mån-, Drak-, Kärleks- och Jordpyramiden. Samt ett underjodiskt tempel vid namn Ravne. Vid det här laget föreföll det arkeologiska kollegiet ligga dubbelvikt av skratt vilket inte minst visar sig i de uttalandena namnkunniga forskare gjort om Osmanagics upptäckt. Nämnda Harding kallar fyndet ”utflippat och absurt”, medan amerikanska kollegor till Harding har gjort uttalanden som ”för 12000 år sedan kunde bosnierna på sin höjd resa två tält bredvid varandra” och ”idén att gräva ut kullarna är lika idiotisk som idén att förstöra Stonehenge.”

De föraktfulla uttalandena har inte förminskat Osmanagics tro på sin upptäckt. Han menar att han som amatör är utsatt för professionella arkeologers avundsjuka:

”De bosniska arkeologerna är avundsjuka. De utländska är rädda för att vi ändrar hela historien. Deras avhandlingar och böcker kommer att visa sig värdelösa. De kan inte tillåta att historien skrivs om från ett så litet land som Bosnien. Bosnien kommer att förvandlas till en arkeologisk gigant”.

Osmanagic framför en av sina pyramider

Annonser

Taggad: , ,

§ 3 svar till Bosniens Indiana Jones och dennes pyramidala fantasier

  • Edin skriver:

    Nu har över 100 länders erkänt att de pyramiderna är äldsta i världen . Den som skrattar sist skrattar bäst . Förgäves dyra utbildningar och pengar . Samir är den bästa arkeologen i världen just nu

  • Danne skriver:

    omg det har gått 7 år och det är fortfarande samma bilder på nätet?
    Känns inte så seriöst och vart är alla investerare. om man nu har erkännt pyramiden??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Bosniens Indiana Jones och dennes pyramidala fantasierLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: