Impotensdomstolen

2011/08/18 § Lämna en kommentar

Förr i tiden var impotens än mer skamligt än vad det är idag, inte minst eftersom brist på förmåga mellan lakanen var ett av få gilltiga skäl för kvinnan att begära skilsmässa. Till detta kom att grunderna till skilsmässan skulle avhandlas och dryftas i en offentlig process där mannen inte sällan var tvungen att bevisa att det inte var något fel på honom. Anledningen var att kyrkan redan under den tidiga medeltiden hade fastslagit att ett av äktenskapets primära syften var att producera barn att fylla skapelsen med, till detta kom att giftermålet inte ansågs fullbordat fören bröllopsnattens copulatio carnalis var avklarad. I många länder i Europa fanns en tradition där släktingar ledde brudparet till sängs för att därefter tjuvlyssna och emellanåt även se efter om allt rörde sig under täcket som det skulle.

Utöver de kyrkliga dogmerna fanns även realiteten; att släkten fick nya medlemmar var  essentiellt för både de högborna såväl som för majoriteten. Vad gäller adelsfamiljer uppfattades äktenskapet  som ett medel för att stärka relationer mellan familjer och för att utöka de egna ägorna. Man ville även försäkra sig om att det egna namnet fortlevde och att ätten på så vis bevarades.

För bönderna var verkligheten en annan. Även om relationsskapande var av vikt var barn inte sällan den enda livförsäkring man hade. Det gällde att få fram så många söner som möjligt att gifta bort, så att dessa i sin tur kunde dela bördan att sörja för föräldrarna på ålderns höst. Således var det av vital vikt att allt fungerade som det skulle.

I Sverige under 1600-talet var det kyrkans domkapitel som tog beslut om skilsmässa. Denna process liknade det normala förfarandet vid en rättegång där kvinnan utgjorde målsägande, ofta hävdade hon att äktenskapet inte fullbordats och att mannen inte heller efter bröllopsnatten lyckats prestera. Därefter låg bevisbördan hos mannen som nu skulle bevisa sin potens. När det gäller det senare var det inte ovanligt att en grupp edsvurna män fick – utanför salen – kontrollera om allt ”stod” som det skulle och om den svarande kunde få utlösning. Om inte blev det skilsmässa.

I Frankrike tog man under 1600-talet impotens på största allvar och här genomfördes även de mest utmanande prövningarna. Specialdomstolen le congre`s (verksam mellan 1550 och 1667) var en impotensdomstol som bestod av både kvinnor, jurister, läkare, teologer och domare. Genom att i en teaterliknande sal observera den anklagade ha samlag med sin fru skulle man ta beslut om mannens eventuella impotens. En redogörelse från en jurist i le congre`s berättar om makarna de Lageys prövning 1659:

Hon låg lugnt och stilla medans åskådare hurrade och ropade. Efter en stund kom markis de Langey in på scenen, tydligt uppskakad och uppspelt. ”Seger!” Ropade han till åskådarna. Efter denna inledning – och efter det stått klart att madammen inte dolt några impotenshämmande talismaner någonstans – var det dags för markisen att prestera, ”ge mig två ägg, så att jag kan avla en son med första stöten” ska han ha ropat innan han satte igång.

I fyra timmar ska försöket ha pågått utan att någon gosse avlades. Till markisens förtret var även pressen närvarande och denna var lika sensationslysten då som nu. Journal du Palais skrev att madammen tog på sig sitt huvuddok för att dölja sin skam ”och medan hennes kraftlöse fiende blev vanmäktig, tröstade hon honom i sin oskuld.” Hela spektaklet slutade med att den förtvivlade markisen gav upp och i desperation skrek: ”Jag är ruinerad!” Troligen hade han gjort ett gott parti när han gifte sig och den förmögenhet han förfogat över härstammade från frun och skulle därför nu återgå till hennes släkt. Markissens närvarande släktingar hade stämt ned sina blickar och tyst lämnat salen då det stod klart att deras släkting inte mäktade med vad som ålagts honom. 

Annonser

Taggad: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande ImpotensdomstolenLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: