En hårresande historia; den manchuriska hårpiskan i Qingdynastins Kina

2011/09/18 § Lämna en kommentar

Efter att den sista Mingkejsaren, Ssu-tsung (1627-1644), i ren desperation hängde sig själv år 1644 fanns det inte längre någon samlad kraft som kunde hålla tillbaka de anstormade manchurerna, vilka inom loppet av några decennier erövrade återstoden av det som en gång varit Mingriket. Manchurerna, en av många i raden av barbarfolk som invaderat Kina norrifrån, tycktes nu åtnjuta himmelens mandat och gav sin dynasti, som skulle bestå till 1912,  namnet Qing (klarhet).

För att försäkra sig om kinesernas fullständiga underkastelse utgick år 1645 ett påbud från de nya härskarna i Beijing som kungjorde att Qingdynastins undersåtar inom tio dagar, med hot om avrättning, skulle anta den manchuriska hårpiskan (buddistmunkar var dock undantagna). Den manchuriska
hårpiskan, innebar förenklat uttryckt, att allt hår på hjässan rakades av med undantag för en liten fläck varifrån man skapade en lång flätad råttsvans (se bild).

Detta frisyrtvång var i själva verket en elaborerad mekanism ämnad att garantera de motspänstiga kinesiska undersåtarnas lojalitet gentemot den nya regimen. Att uppträda utan hårpiska skulle under de närmaste århundradena vara likställt med att skriva på sin egen dödsdom. Qingdynastins officiella ”slogan”, om uttrycket tillåts, sammanfattade den drakoniska härskarfilosofin ypperligt väl: ”Behåll ditt hår och förlora ditt huvud, eller behåll ditt huvud och klipp av ditt hår”.

Kinesarnas reaktioner på manchurernas lagar om tvångsfrisering var minst sagt upprörda och stundtals extremt våldsamma. Upproren haglade som spön i backen under manchurernas första decennier vid makten, men samtliga försök till att kasta ut barbarerna slogs ned med obeskrivlig brutalitet. Vad som spädde på känslan av förnedrande servilitet var att Konfucius själv i ett välkänt uttalande redogjort för betydelsen av att omhänderta och freda sitt hårsvall.

Att utföra den blasfemiska riten att klippa av sin försmädliga hårpiska förblev en tydlig symbolisk markering mot Qings komprometterade herravälde fram tills dynastins slutgiltiga fall 1912. Både Taipingupprorets (1850-1864) och den Vita Lotusens (1796-1804) fanatiska horder undanbad sig hårpiskan och lät håret växa fritt, något som givetvis retade gallfeber på Qingdynastins ledande koryféer..

Annonser

Taggad: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande En hårresande historia; den manchuriska hårpiskan i Qingdynastins KinaLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: