Pyramidspelen i Albanien; om konsten att plundra ett folk

2011/09/21 § 1 kommentar

Under årtionden styrde Enver Hoxha Albanien efter eget huvud, utopiska drömmar om ett starkt självförsörjande Albanien fick fritt spelrum och tog sig uttryck i en sällan skådad isolering. Hoxha dog år 1985 men den kommunistiska regimen satt kvar fram till 1992. Dess slutgiltiga fall inledde den smärtsamma vägen mot att omforma Albanien till en marknadsekonomi. Landets långa isolering, efterblivna ekonomi och låga utbildningsnivå gjorde omdaningen särskilt svår, i synnerhet eftersom folkets bristande förståelse för marknadsekonomi och överdrivna tro på kapitalismen undergörande förmåga gjorde albanerna till lätta offer för giriga marknadskrafter.

1995 hade ännu inte mycket förbättrats på det ekonomiska planet i Europas näst fattigaste land. Ekonomin hade återgått till en primitiv nivå som främst baserade sig på informella kontakter. Vidare led banksystemet stor brist på kapital och staten hade svårt att överblicka ekonomin. I denna situation dök det upp dubiösa aktörer på den finansiella marknaden som utlovade skyhöga räntor till de som investerade sina tillgångar i diverse investeringsfonder som i själva verket var förtäckta pyramidspel.

I korthet fungerade bluffen på så vis att ”investeringsfonderna” inte ägnade sig åt att investera överhuvudtaget, i stället betalade man de första lånegivarna med de senast tillkomnas pengar och eftersom intet investerades skapades inget nytt kapital och på så vis byggdes ”pyramiden” upp. Systemet (som också kallas Ponzi-spel) fungerar så länge det tillkommer nya sparare men ju större pyramiden blir desto fler sparare måste engageras varför dessa typer av investeringssystem är dömda att alltid rasa samman och är olagliga i de flesta länder (numera även i Albanien).

Snart var karusellen igång. Konkurrensen från pyramidfonderna fick de seriösa aktörerna på marknaden att också utlova orimliga räntor, vissa fonder garanterade 30 procent på insatt kapital på en månad. Folket såg nu en chans att lyfta sig ur fattigdomen, många tog lån medans andra sålde eller belånade sina hem i syfte att investera. Inom kort hade 2 000 000 av Albaniens 3 500 000 invånare investerat pengar som de i själva verket inte hade.

Mellan 1996 och 1997 rämnade luftslottet när fonderna ställde in sina betalningar. Först nu agerade staten och frös de tillgångar som förmodades finnas kvar vilket inte visade sig vara mycket. De miljoner som investerat blev  fullständigt utblottade när bankerna krävde tillbaka sitt utlånade kapitalt, många förlorade hus och hem som hejvilt belånats i jakten på ett bättre liv. Samtidigt visade det sig att fåtalet i pyramidens topp hade blivit synnerligen rika; dessa utgjordes av främst inhemska kapitalister men även stora delar av det Demokratiska Partiets toppskikt hade gjort sig en rejäl hacka.

År 1997 bröt våldsamma upplopp ut i hela Albanien när folket i desperation tog till våld i ett utsiktslöst försök att få tillbaka sina sparpengar. I mars samma år förlorade staten kontrollen över de södra delarna av landet när upploppen där urartade i vad som kan liknas vid ett veritabelt inbördeskrig. I hamnstaden Vlora organiserade man sig i kommittéer som tog över militära och civila funktioner, regeringen svarade med att ge de reguljära styrkorna rätt att skjuta civila utan förvarning. Över två tusen människor fick sätta livet till innan revolten slutligen ebbade ut.

Annonser

Taggad: ,

§ Ett svar till Pyramidspelen i Albanien; om konsten att plundra ett folk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Pyramidspelen i Albanien; om konsten att plundra ett folkLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: