Bonderomantik gone mad; Aleksandar Stambolijski och Orangea Vakten i Bulgarien

2011/09/25 § Lämna en kommentar

I kölvattnet av fredsfördraget i Neuilly den 27 november 1919 inleddes en lång och mödosam politisk, social och ekonomisk omdaningsprocess i det trunkerade Bulgarien. I de första fria valen som inföll kort efter fredslutet blev det bulgariska Agrarpartiet landets största parti, och dess excentriska ledare Alexandar Stambolijski (1879-1923) landets första premiärminister.

Detta var i sig inget som fick någon att höja på ögonbrynen. Bulgarien var till övervägande del ett agrart jordbrukssamhälle, och politiska partier med likartad agenda hade under samma tid rönt stora valframgångar i hela Central- och Östeuropa. Vad som gjorde det bulgariska Agrarpartiet unikt var dess närmast fanatiska vurm för landsbygden och rabiata motstånd mot allt som luktade urban stadskultur.

Stambolijski själv förfasades över vad han uppfattade som stadslivets depravation, och han var övertygad om att städernas utrotande var nödvändigt för att kunna garantera landsbygdens och böndernas fortbestånd. Vidare var han uttalad anti-kommunist och inledde sin karriär som premiärminister med att krossa ett hafsartat revoltförsök initierat av kommunistpartiet. Stambolijskis aversion mot kommunisterna berodde inte på deras revolutionära ideal och krav på ekonomisk nivellering, vilket annars var legio under mellankrigstiden, utan avskyn riktades mot att de representerade städerna, de urbana proletärerna och den förhatliga industrialismen som sådan.

Den ideologiska hörnstenen i Stambolijskis egalitära bondeideologi var uppdelningen av det bulgariska samhället i sex olika näringsgrenar, där endast de första två ansågs värda att bevara: jordbruk, hantverk, utlåning, industri, handel och byråkrati. De två sistnämnda däremot, handeln och byråkratin, skulle skoningslöst bekämpas med alla till buds stående medel.

För att förverkliga sin arkadiska bondeutopi organiserade Stambolijski på eget bevåg en paramilitär organisation, lojal mot det Agrara paritet, som gick under namnet: den Orangea Vakten. Den Orangea Vakten, som ytterst bestod av martialiska bönder som föraktade stadsbefolkningen över allt annat, var premiärministern behjälplig i att trakassera den borgerliga oppositionen och lyncha de stackars spannmålsspekulanter som försökte förtjäna sitt dagliga bröd som mellanhänder i handeln med jordbruksprodukter.

Trots, eller på grund av, implementeringen av Östeuropas mest generösa jordreform och en framgångsrik pacificeringspolitik som lovprisades av västmakterna, var tålamodet med den eldfängda premiärministern på upphällning. Det var inte oväntat den oregerliga Orangea Vakten som slutligen skulle få bägaren att rinna över.

I december 1922 hamnade Vakten i en blodig uppgörelse med det hårdnackade IMRO (den makedoniska befrielserörelsens beväpnade falang) i en provinsiell stad i södra Bulgarien.  Efter skärmytslingen återvände den uppjagade Orangea Vakten till Sofia, som de föraktfullt kallade ”Sodom”, där de plundrande av hjärtans lust och brände ner oppositionspartiernas lokaler. Följden blev skapandet av en ohelig allians, fast besluten om att sätta stopp för Stambolijskis bondeutopi, bestående av den malträterade bourgeoisien, IMRO, armén och monarkin.

En välplanerad kupp iscensattes den 9 juni 1923. Den kompromisslöse Aleksandar Stambolijski lyckades först fly men infångades så småningom av IMRO:s agenter som inom kort tog den forne premiärmistern av daga. Den odisciplinerade Orangea Vakten upplöstes utan större besvär i samma veva för att aldrig uppstå igen. Bulgarien gick såtillvida från trångsynt landsbygdsromanticism till utpräglad balkansk auktoritarism.

Lurik rekommenderar: Joseph Rothschild. East Central Europe between the Two World Wars. University of Washington Press (1974) 1990.

Aleksandar Stambolijski

Annonser

Taggad: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Bonderomantik gone mad; Aleksandar Stambolijski och Orangea Vakten i BulgarienLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: