Historierevisionism i Värnamo; om hur vandalerna blev smålänningar

2011/10/30 § Lämna en kommentar

Olof Rudbeck (1630 – 1702) gjorde sig känd i sin samtid såsom historiken som blottlade Sveriges storslagna förflutna. De romerska gudarna och det grekiska alfabetet påstods – bland mycket annat – härstamma från Sverige vilket ansågs vara det förlorade Atlantis. Syftet med historieskrivningen var att den spirande svenska stormakten behövde en passande historia att luta sig mot, det dög inte att se tillbaka och upptäcka ett litet splittrat rike som länge stått under inflytande av andra makter. Av den anledningen hyllades Rudbeck och hans fantasier i Sverige, men också i övriga Europa applåderades hans forskning.

Man kunde tro att denna typ av nationalistisk historierevisionism skulle ha dött tillsammans med stormakten under 1700-talet. Men faktum är att drömmen om ett storslaget förflutet återkommit ett par gånger, inte sällan inom kulturella kretsar. Efter förlusten av den Östra rikshalvan år 1809 formade kulturpersonligheter som Erik Geijer med flera Götiska Förbundet vilket ägnade sig åt att skriva nationalromantiska dikter och drömma våta drömmar om behornade vikingar.

Emellertid har denna typ av rudbeckiserande nu tagit sig in i de småländska skogarnas kulturella finrum. Strax utanför Värnamo slogs nyligen dörrarna upp till ett kulturellt centrum och museum med namnet Vandalorum. Privata kulturintressenters och den kommunala satsningen på museet har varit stor, vilket inte minst visade sig i att man anlitade en av världens främsta arkitekter, Lorenzo Piano, när byggnadens design skulle utformas. Piano ritade tre faluröda lador av småländsk typ.

Namnet Vandalorum är möjligen hämtat från den svenska konungaförklaringen som fram till 1973 löd ”Sveriges, Götes och Vendes konung” eller på latin ” Rex Sueorum, Gothorum et Vandalorum”. Vendel är en by i Uppland som har fått ge namn åt perioden före vikingatiden – vendelsk tid – på grund av att man hittat en hjälm från perioden i byn Vendel och delvis för att riket Vendel finns omnämnt på en karta i Rudbecks livsverk Atlantica. Vad man i Värnamo tycks ha tagit fasta på är den första hälften av den latinska formen av Vendel: Vandal.

Vad detta har att göra med Värnamo är synnerligen oklart men man hävdar att det finns filologiska likheter mellan namnen vandal och Värnamo. Männen bakom projektet drog nu en slutsats som gick fullt i linje med Rudbecks slutledningsförmåga: vandalerna kom från Värnamo. Denna högst alternativa historietolkning torde ingen som någon gång ha öppnat en historiebok kunnat höra talas om utan att dra på smilbanden, dock verkade det inte finnas någon dylik person på kommunhuset i den småländska metropolen.

Vandalerna var en germansk folkstam som framförallt är ihågkommen i ordet vandalism som kom att förknippas med dem efter att de plundrat Rom år 455. Vid sidan av Rom begav de sig även till Nordafrika där de grundade diverse Vandalriken. I utställningen ”Den sanna historien om vandalerna” – som arrangerades av intressenterna bakom Vandalorum år 2001 men som dock inte hölls på museet då detta ännu inte byggts – hävdades att detta folk kom från trakterna kring Värnamo, plundrade Rom för att därefter delas upp i två hälfter varav den ena hälften återvände till Sverige där man grundade Uppsala medan den andra hälften slog sig ned i Nordafrika.

Man skrev även en bok med namnet Den sanna historien om vandalerna som gavs ut i samband med utställningen. Lundahistoriker gjorde en vetenskaplig review av boken i vars slutsats man frågade sig om det var moraliskt försvarbart att bygga ett museum på en lögn? I SVD skrev man om farhågorna att utställningen skulle spridas internationellt. Om detta scenario blev verklighet skulle det innebära att svensk museumexpertis med största sannolikhet skulle bli förhånad.

Vandalorum utanför Värnamo i vinterskrud


Annonser

Taggad: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Historierevisionism i Värnamo; om hur vandalerna blev smålänningarLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: