Totalitarismens hjältegossar; historien om Heini Völker och Pavlik Morozov

2011/11/02 § 1 kommentar

Totalitära regimer, oavsett geografisk hemvist, har traditionellt förlitat sig på en hängiven ungdom som politisk och social maktbas. Få har dock gått till sådana längder som Hitlers Nazityskland och Stalins Sovjetunionen. Inte nog med att dessa regimer kunde ståta med gigantiska barn- och ungdomsorganisationer såsom Hitler Jugend, Pionjärerna och Komsomol, utan man var också synnerligen innovativa i konstruktionen av gossehjältar som blev en ungdomens religiösa galjonsfigurer och moraliska rättesnören.

I Tyskland utkom Karl Aloys Schenzinger år 1932 med boken ”Hitlerpojken Quex”, som var löst broderad efter en sann historia. Bokens protagonist, Heini Völker, var en ung pojke som hade oturen att växa upp i ett fattigt arbetarhem i Berlin med en alkoholiserad tyrann till fader som givetvis också var deciderad kommunist. Heini Völkers enda dröm var att ansluta sig till de godhjärtade och väldisciplinerade gossarna som utgjorde Hitler Jugend, och efter att med risk för eget liv ha avslöjat en morbid kommunistisk sammansvärjning riktad mot organisationen blev han bönhörd.

Heini Völkers lycka blir dock inte långvarig. Inom kort tog de gudlösa kommunisterna hämnd genom att mörda det änglalika barnet. På sin dödsbädd förbluffade dock Heini Völker sina unga kolleger i Hitler Jugend genom att i samma stund har tog sitt sista flämtande andetag utbrista i en triumfatoriskt nazistisk marschsång.

År 1933 blev boken ”Hitlerpojken Quex” också biofilm. Detta var, enligt propagandaminister Joseph Goebbels, den nya regimens ”första storskaliga försök” med att överföra nazistiska värderingar till massorna genom utnyttjandet av det cinematiska mediet. Filmen blev en stor succé och Heini Völker förvandlades omgående till en martyr och exempel för de unga aspiranterna inom Hitler Jugend.

Bioaffish - Hitlerpojken Quex

Sovjetunionens ledande gossehjälte Pavel Morozov (Павел Морозов), populärt kallad ”Pavlik” (lille Pavel), var uppvuxen i det fjärran Sibirien, i den lilla byn Gerasimovka. I ett Sovjetryssland skakat av brutal kollektivisering och ”dekulakisering” (utrotande av en fiktiv klass av storbönder) utgjorde det miniatyrlika samhället i Gerasimovka en reaktionär bastion mot den nya regimens påbud.

Enligt den officiella historieskrivningen var den blott trettonårige Pavlik en strimma av ljus i det beckmörker som omgav den efterblivna byn. Den unge pojken, som var en fanatisk pionjär (organisation för barn 10-15 år gamla påminnande om scouterna), såg med avsmak på hur byns invånare sökte föra myndigheterna bakom ljuset genom att gömma undan spannmål som annars skulle distribueras för kollektivets bästa.

År 1932 låter han anklaga sin egen fader för att ägna sig åt anti-sovjetisk verksamhet och vittnar själv i rättegången mot denna. Kort därpå blir han själv och hans lillebror överfallna av ett par illvilliga släktingar när de är ute i skogen och plockar blåbär. De båda knivhuggs till döds och lämnas för att ruttna. I den efterföljande rättegången dömdes flera av byns invånare till grova straff för delaktighet i mordet på den rättrådige Pavlik.

Genom försorgen från proletärlitteraturens obestridlige nestor, Maxim Gorkij (1868-1936), blev Pavliks öde ämne för en landsomfattande kult. Åtskilliga statyer föreställande den hängivna pojken, som hade modet att förråda sin egen fader för kommunismens sak, restes runt om i det vidsträckta imperiet under de följande decennierna, och Pavlik upphöjdes därutöver till pionjärernas obestridliga skyddshelgon.

Långt ifrån alla lät sig dock manipuleras av kulten kring den unge pionjären. En bestört kommissarie på besök i Pavliks hemby under 1970-talet skrev bland annat att Gerasimovkas invånare skymfade den unge hjältens gravplats genom att använda den som ett offentligt avträde.

Lurik rekommenderar: Catriona Kelly. Comrade Pavlik: The rise and fall of a Soviet boy hero. Granta Books 2005.

En ståndaktig Pavel Morozov ser föraktfullt på sin burduse fader.

Annonser

Taggad: , , , ,

§ Ett svar till Totalitarismens hjältegossar; historien om Heini Völker och Pavlik Morozov

  • Namn skriver:

    denna information var till stor hjälp för mitt historiaarbete på gymnasiet, tack så mycket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Totalitarismens hjältegossar; historien om Heini Völker och Pavlik MorozovLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: