Antik humor; Philogelos den första komikern

2011/12/11 § Lämna en kommentar

Behovet av att roa och att bli road har alltid varit en essentiell del av den mänskliga samvaron, själva skrattet sägs utmärka människan och vara ett av de ting som skiljer henne från övriga varelser på jorden. Ett av de äldsta bevisen på detta är att den annars så krigiske makedonske kungen Filip II (382 – 336 f.Kr.) också hade en skojfrisk sida. Han beordrade nämligen att kvickheterna som drogs av medlemmarna i en ”social klubb” i Aten skulle nedtecknas och sändas till honom i syfte att fylla hovet i Pella med skratt. Denna sammanställning av lustigheter är tyvärr inte bevarad, man känner endast till dess existens tack vare att den grekiske grammatikern Athenaeus antecknade den makedonske kungens begäran.

Den äldsta bevarade skämtsamlingen författades av greken Philogelos, troligen någon gång under 400-talet e.Kr. Denna innehåller inte mindre än 265 lustigheter indelade i olika kategorier såsom: lärare och elev, dumhuvuden, hustrur och sex men även en del kiss- och bajshumor förekommer i samlingen. De olika kategorierna – och inte minst skämten i sig – visar att människans humor är tidlös. Antikens människor hade i stort samma humor som vi har idag även om somliga lustigheter kräver att man har viss insikt i antikens religion och folktro.

Alla delar av det antika samhället speglas i skämten, inget ämne verkar ha varit tabu eller förbjudet att skoja om. Även det romerska samhällets utpräglade slavekonomi kunde vara föremål för ett gott skratt. Ett av skämten handlar om en man som sålt en slav men strax därefter ha fått besked om att hans tidigare egendom avlidit: ”när jag ägde honom hittade han aldrig på sådana dumheter!” utbrast han när den nya ägaren framförde sin klagan över ”varans” usla kvalité.

Till de mer vulgära teman som finns i Philogelos bok hör ”kåta kvinnor” och ”kvinnohatande män”. Till den tidigare kategorin hör skämt om kvinnor som inte köper hem mat till hushållet för att istället stilla sina mäns hunger med omåttliga mängder sex. I en annan lustighet håller en man hov där en rad gamla tanter bjudits in. När tanterna äntrar hemmet beordrar värden sina slavar att servera damerna vin och tillägger skämtsamt att de kan ligga med gästerna om damerna föredrar att roa sig på detta vis. Damerna som lyssnar till värdens order lyser genast upp och utbrister i kör ”vi är inte törstiga!”

Till kategorin ”kvinnohatare” hör historier om framförallt olyckligt gifta män. ”En man visar sin respekt vid sin döda frus grav när en förbipasserande försöker visa sin delaktighet genom att fråga: ”vem är det som gått i vila? Varpå mannen svarar ”Jag, nu när jag äntligen är ensam.”

Till sist: ”en olyckligt gift man har drabbats av feber, hans fru vakar vid hans säng och försöker visa sin tillgivenhet genom att säga ”om du dör hänger jag mig själv” varpå mannen replikerar: ”den tjänsten kan du göra mig på en gång.”

Lurik rekommenderar: William Berg. Philogelos the Laugh Addict; the World´s oldest Joke Book. YUDU Media. 2001.

Den brittiska komikern Jim Bowen prövar Philogelos vitsar på en scen i London

Taggad: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Antik humor; Philogelos den första komikernLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: