Nödmyntens återkomst; om den svenska beredskapsvalutan

2012/04/17 § 3 kommentarer

Knappt hade man hunnit skjuta de sista skotten under det andra världskriget innan ett  tredje världskrig tycktes stå och banka på dörren. Inför hotet om ett nytt krig – som förmodades utkämpas med kärnvapen – krossades återigen alla illusioner om att det senast utkämpade kriget skulle vara det sista. När det nya kriget kom skulle Sveriges beredskap vara god.

Förutom att man anförskaffade ett av världens starkaste och modernaste flygvapen grävde man och sprängde ut underjordiska anläggningar i vart och vartannat berg. Dessutom tryckte man pengar. Vid sidan av att bygga kärnvapensäkra baser planerade man för att Sovjetunionen kunde ta till alla möjliga illvilliga krigslister såsom att trycka svenska pengar i syfte att skapa en galopperande inflation och på så vis försvåra svensk import och vapenproduktion. Den alternativa valutan var även tänkt att utgöra en pusselbit vid motståndet under en eventuell ockupation. Om Sovjet skulle ta kontroll över delar av landet var tanken att regeringen snabbt skulle byta ut den existerande valutan mot en annan och förklara att den gamla var värdelös. På så vis skulle man förhindra fienden från att bruka de pengar man kommit över.

Idén om att Sovjet skulle få för sig att trycka pengar var inte helt och hållet tagen ur luften eller ett utslag av paranoid rysskräck. Den sovjetiska krigsmakten hade bland annat under sin ockupation av Manchuriet givit ut egna sedlar mellan 1944 och 1945 vilket även den tidigare japanska ockupationsmakten hade gjort via så kallade puppet banks. Mot bakgrund av detta och beslutade man år 1951 sig för att låta trycka upp en beredskapsvaluta med ett annat utseende. Denna skulle motsvara hela den dåvarande penningmängden vilken  uppgick till ett par miljarder kronor. I syfte att hemlighålla operationen valde man att anlita ett engelskt tryckeri framför att låta involvera arbetarna på penningtryckeriet i Tumba som tryckt alla svenska pengar sedan 1750-talet.

Vid ett tredje världskrig räknade man med att Sovjet framförallt skulle anfalla norra och södra Sverige i syfte att komma ut med sin flotta genom de trånga passagerna mellan Sverige och Danmark samt för att kunna säkra NATO-landet Norge. Med detta i åtanke valde man att förvara den hemliga krigskassan i olika bergrum i eller i närheten av städer som man förmodade att Sovjet inte skulle rikta sina blickar mot i ett allt för tidigt skede. Merparten av sedlarna förlades i ett av försvarsmaktens största underjordiska utrymmen; berget i Jönköping.

Under 1980-talet förstördes sedlarna men inte för att man ansåg att planen var otidsenlig. Däremot hade sedlarna blivit allt för omoderna och man tänkte därför trycka upp en säkrare utgåva. Papper köptes in och låstes in i diverse urberg men någon tryckning kom inte till skott. 1994 skrotade man slutligen alla planer på en beredskapsvaluta.

Annonser

Taggad: , ,

§ 3 svar till Nödmyntens återkomst; om den svenska beredskapsvalutan

 • Urban skriver:

  Du skriver berget i Jönköping, menar du då i Husqvarna eller vilket berg menar du?

  • lurikblogg skriver:

   Hej Urban!
   Med viss insikt i hur känslig frågan är om Husqvarna är en del av Jönköping eller ej vågar jag inte ge mig in i den debatten. Dock, berget som åsyftas i texten heter Statsparksberget. SVT:s intressanta serie ”Svenska hemligheter” har gjort ett inslag om detta bergrum, men man kallar det ”Riksbanksberget”, länkar till detta nedan. I programmet syns Jönköping i bakgrunden men om det egentligen är från Husqvarna man ser staden kan jag inte svara på. Det verkar dock inte vara omöjligt att så är fallet. Om du bor i Jönköping borde det inte vara så svårt att leta upp ingången, även om berget fortfarande är i bruk, återkom gärna med ett svar på frågan om du undersöker saken närmare.

   MVH/

   Lurik

 • Urban skriver:

  Nej, det är inte på Husqvarnasidan utan mittemot H-q, alltså väster om staden men ganska centralt ändå, på gångavstånd från city.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Nödmyntens återkomst; om den svenska beredskapsvalutanLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: