Gå ned i vikt och gå hädan; om bantningspillrens historia

2012/05/20 § 1 kommentar

De senaste åren har allt fler börjat undvika kolhydrater som om de vore leprasmittande vandrare;  rädslan för kolhydrater går dock tillbaka till bantningens barndom. William Banting (1796 – 1878) var en engelsk dödgrävare som år 1863 gav ut en informationsbroschyr, Letter on Corpulence, Addressed to the Public, i vilken han beskrev hur kilona hade rasat efter att han gett upp bröd och öl för att istället hänge sig åt kött, grönsaker och torra viner. Idén var dock inte hans egen. Kosten hade rekommenderats honom av hans läkare, men det är Banting man minnstill följd av att hans namn lever vidare i verbet banta.

Att undvika en viss typ av kost och att motionera kräver som alla känner till en viss ansträngning som den korpulente kverulanten helst vill undvika. Dessutom gick rykten redan på Bantings tid att hans lågkolhydratkost avsevärt förkortat hans liv. Drömmen om möjligheten att gå ned i vikt enbart genom att svälja ett piller har man försökt realisera sedan i slutet av 1800-talet och i regel har det ena pillret har varit farligare än det andra.

1893 gjorde det första bantningspillret som utlovade en effektiv fettförbränning sin entré på marknaden. Pillret kallades Thyroxin och innehöll ett hormon som sades leda till ökad ämnesomsättning och viktminskning. Sidoeffekterna ledde dock till att pillret drogs tillbaka år 1949 eftersom hormonet även kunde ge upphov till giftstruma. Idag vet man även att Thyroxin dessutom kan leda till sömnbesvär,  alvarliga hjärtfel, feber och t.o.m. koma.

Hur illa Thyroxin än var hade det en än värre kusin, Dinitrophenol, som endast fanns till försäljning i USA mellan 1933 och 1935. Substansen fungerade genom att höja kroppstemperaturen vilket ledde till att många dog av värmeslag eller fick sina ögon förstörda. Att ämnet var farligt kunde man nog ana då det också användes för att ta död på ogräs, och i torr form är substansen dessutom explosiv. Dryga 100 000 amerikaner tog pillret och flera dog på synnerligen remarkabla vis. Journal of the American Medical Association och tidningar i San Fransisco rapporterade bland annat om en man som ”kokats” ihjäl när hans kroppstemperatur nådde över 43 grader Celsius.

Efter fiaskot med Dinitrophenol följde på 1950-talet en period när man baserade bantningspiller på amfetamin. Försök hade gjorts med den centralstimulerade drogen på amerikanska soldater i samband med att man försökte hitta ett sätt att minska deras sömnbehov. Soldaterna fick inte en blund i ögonen men tappade även vikt eftersom amfetaminet effektivt dämpade hungern. Resultatet hette Preludin och var till försäljning fram till mitten på 1960-talet men drogs in när man upptäckte att matglada gourmander tenderade att bli amfetaminpundare.

Bantningspillrens historia är i görande och även om pillren inte längre leder till döden är de inte sällan farliga. I Sverige fanns mellan åren 2006 och 2009 Acomplia till försäljning. Biverkningarna visade sig vara fatala eftersom substansen orsakade svåra psykiska besvär och en avsevärd förhöjd självmordsrisk.

William Banting

William Banting

Annonser

Taggad: , ,

§ Ett svar till Gå ned i vikt och gå hädan; om bantningspillrens historia

  • Aidas Make Up skriver:

    Oj så intressant och verkligen inget man får läsa om överallt. Jag hade ingen aning om att pillerna sträckte sig så långt bak i tiden!

    Jag hittade hit via Elin Fagerg och jag kommer nog hänga kvar här ett bra tag. Jag älskar historia och kunskap, tack för allt engagemang ni lägger ned.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Gå ned i vikt och gå hädan; om bantningspillrens historiaLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: