Sagokungar och sagoslott; Ludvig II:s byggnadsdille

2012/07/03 § Lämna en kommentar

Det var inte för inte Ludvig II av Bayern (1845 – 1886) i folkmun kallades för der Märchenkönig: sagokungen. Trots att smeknamnet klingar romantiskt var det snarast ett öknamn som den smått tokige och excentriske monarken förärats. Ludvig blev kung vid 18 års ålder när hans far kung Maximilian II gick ur tiden. Fadern hade varit desillusionerad gällande sin sons förmåga att regera och inte brytt sig nämnvärt om sin son under hans uppväxt.

Ludvig skulle infria faderns låga förväntningar med råge. I stället för att utföra de plikter den bayerska konstitutionen krävde av monarken levde han i en fantasivärld som utgjordes av en blandning av Bourbonernas Frankrike och deras absoluta makt samt hans egna föreställningar om medeltiden. Kungens medeltidsvurmande tros till viss del ha uppstått när han bevistade Richard Wagners uppsättning av Lohengrin i vilken både riddare och gamla germanska stammar förkommer. Oavsett vilket kom Ludvigs fantasier att manifestera sig i en rad slottsbyggen som med tiden kom att utarma både hans egen såväl som Bayerns ekonomi och leda till hans fall.

Linderhof är det minsta av de tre slott kungen lät uppföra men den relativa litenheten kompenseras av dess stora skönhet och en mycket vacker park. Slottet är också det enda som färdigställdes helt och hållet i enlighet med Ludvigs önskan.

Linderhof

Linderhof

Mer storslaget är Herrenchiemsee som är en hyllning till Ludvig XIV av Frankrike och Versailles. Ludvigs tanke var att slottet skulle bli en kopia i full storlek av det franska originalet även om vissa delar såsom spegelsalen kom att göras både större och pampigare än hos originalet. Endast den centrala delen han färdigställas innan Ludvig dog och då passade man av ekonomiska skäl på att lägga ned det kostsamma skrytbygget.

Herrenchiemse

Herrenchiemse

Sitt stora lystmäte för medeltidsromantik skulle Ludvig få utlopp för i samband med byggandet av sagoslottet Neuschwanstein. Slottet är en fantasi som kommit att bli verklighet och troligen anledningen till att Ludvig gått till historien som der Märchenkönig. Beläget på en alptopp sträcker sig Neuschwansteins alla tinnar och torn hela 90 meter över bergen och dalarna vilka i sin tur skänker en dramatisk inramning som förstärker känslan av att detta är ett riktigt sagoslott. Den uppfattningen hade även Walt Disney som gjorde Ludvigs skapelse känd för den stora massan när han lät det stå som förlaga till Törnrosas slott.

Neuschwansteins

Neuschwansteins

När de bayerska myndigheterna väl fått nog av den småtokige kungens omdömeslösa påhitt lät man spärra in honom på ett mentalsjukhus. Dagen därpå lät man Ludvig ta ett kvällsdopp i en sjö under vilket både han och den medföljande läkaren drunknade. Det är ännu oklart om sagokungen mördades eller om det var Ludvig själv som tog till våld först för att därefter ta sig själv av daga.

Ludvig II av Bayern

Ludvig II av Bayern

Annonser

Taggad: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Sagokungar och sagoslott; Ludvig II:s byggnadsdilleLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: