De odödligas hemligheter; Shi Huangdis jakt på evigt liv

2012/08/12 § Lämna en kommentar

Qin Shi Huangdi (259 f.Kr. – 210 f. Kr) enade de kinesiska kungarikena och lade som Qinimperiets förste kejsare grunden till det moderna Kina. Mest känd är han kanske för att ha ställt till med historiens största bokbål. Främst lät kejsaren bränna konfuciansk litteratur i ett försök att utplåna minnet av de tidigare – nu underkuvade – staterna och stärka den nya centralmakten.

Den förste kejsaren av Qin var en orolig härskare, på gränsen till paranoid när det kom till att kontrollera befolkningen och sin egen hälsa. I takt med att tiden gick tilltog kejsarens oro för sin hälsa och han började fundera allt mer över om det fanns något vis att lura döden på. Detta var allvarliga funderingar, kejsaren var himmelens son och Shi Huangdi hade tidigare erfarenheter av att bråka med gudarna. Vid ett tillfälle hindrade en storm honom från att besöka det heliga berget Xiang. Det tillsynes oskyldiga berget straffades med att kalhuggas och målades i skurkarnas röda färg.

Qin Shi Huangdi

Qin Shi Huangdi

År 219 f. Kr lät sig den åldrande kejsaren övertalas av sin hovmagiker, Xu Fu, att denne visste var ett ”livselixir” fanns gömt. Den undergörande drycken skulle finnas i förvar hos ”de odödliga” på andra sidan ”Östhavet” på en mytologisk ö som kallades Penglai. Xu Fu utrustades med en rejäl flotta och fick av någon magisk anledning (får man förmoda) med sig 3000 pojkar och flickor som alla var oskulder.

Xu Fu sågs inte till på många år efter att han givit sig av på sin annorlunda upptäcktsfärd. Möjligen insåg han att han aldrig skulle hitta ”de odödliga” och höll sig därför undan för kejsarens vrede. Tillslut återfanns den gode magikern på Kinas nordöstra kust och kejsaren störtade dit för att få sitt elixir.

När det väl gick upp för Shi Huangdi att expeditionen misslyckats krävde han förklaringar av Xu Fu som drog någon fabel om att han faktiskt hittat Penglai men att inloppet vaktades av monstruösa hajar och kanske även andra havsvidunder. Han behövde bågskyttar för att undanröja hindret och därefter skulle han erövra elixiret. Kejsaren som grep varje halmstrå valde att tro på Xu Fu, utrustade hans flotta med bågskyttar och önskade honom lycka till. Xu Fu drog nog en lättnadens suck när han återigen hissade segel och återsågs sedan aldrig igen. Möjligen steg han iland på Japan.

Qin Shi Huangdi dog kort efter avfärden. En av hans läkare blandade nämligen till ett eget livselixir som baserades på kvicksilver och kejsaren lät sig väl smaka

Xu Fus expedition under sökandet efter ”de odödligas” elixir

Annonser

Taggad: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande De odödligas hemligheter; Shi Huangdis jakt på evigt livLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: