From Russia – with peace; Admiral Bodiscos fredliga krig på Gotland

2012/08/18 § Lämna en kommentar

När högsommaren nu är över, börjar Gotlands besökssiffror så sakteliga sjunka. Efter almedalsveckan och den efterföljande stockholmsveckan i juli, består den sista turistruschen av medeltidsveckans entusiaster i augusti. Bland den ca miljonen mångnationella turister som styr kosan till Gotland under sommarmånaderna lyser ryska besökare av någon anledning med sin frånvaro. Annorlunda var det år 1808. Då beslöt tsar Alexander I att Gotland skulle införlivas i det ryska tsarriket. Projektet skulle visa sig bli en av de dråpligaste men också fredligaste konfrontationerna i det svensk-ryska kriget.

22 april 1808 landsteg ryska trupper under befäl av konteramiral Nikolaus Bodisco i Slesviken på sydöstra Gotland. I skuggan av det pågående svensk-ryska kriget som i första hand fördes i Finland, kläckte tsar Alexander I idén att erövra Gotland. Uppgiften lades på nämnde Bodisco. Med 1 000 man vadade han iland i den långgrunda viken och började i vårsolen tåga mot Visby.

Gotland saknade försvar, och när Bodiscos soldater marscherade upp mot Söderport, insåg visbyborna det meningslösa i att bjuda motstånd. Den 600-åriga kalkstensmuren runt Visby hade sedan länge spelat ut sin roll som försvarsverk. Liksom staden öppnat portarna för danske kungen Valdemar Atterdags knektar den varma junidagen 1361, öppnades dem nu för amiral Bodisco. Visbys borgmästare Grevesmühl mötte upp och förklarade stadens kapitulation.

Visby och Gotland hade alltså framgångsrikt erövrats utan att ett enda skott hade avlossats. Amiral Bodisco kunde nöjt somna in efter att ha inkvarterat sina officerare i stadens hus, vilka till skillnad från dagens påkostade renoveringar, restaureringar och uppfräschningar för sommarboende i många stycken var fallfärdiga historier. Kanske drömde Bodisco om hur ryska förstärkningar skulle anlända för att definitivt befästa den ö som han så enkelt hade säkrat. Kanske skulle han bli överöst med medaljer och belöningar av tsaren. Denne hade emellertid på andra sidan Östersjön tappat intresse för gotlandsexpeditionen, och några förstärkningar var inte på väg. Däremot satte en svensk eskader med fyra bataljoner i Karlskrona snart kurs på Gotland med uppdrag att driva bort Bodisco.

I maj kastade de svenska skeppen ankar i Sysne på östra Gotland, och trupperna sattes iland för att göra slut på den ryska ockupationen, som för övrigt tycks ha varit av det stillsammare slaget. När Bodisco inte fått några förstärkningar från tsaren, beslöt han att börja förhandla med den svenske befälhavaren, vilket resulterade i att den ryska truppen lika fredligt som den tågat in 22 april tågade 16 maj ut ur Visby. Enligt avtalet med den svenske befälhavaren fick de lämna kvar sina vapen och ammunition i utbyte mot fri lejd. Med Bodisco i täten äntrade de sina skepp i Slite på östra sidan av ön och seglade hem.

Gotland var alltså bara ockuperat i en knapp månad, och utan att något människoliv gick till spillo, eller att något skott avlossades. Ändå eller kanske just därför blev den ryska invasionen 1808 startskottet för den svenska militariseringen av rikets största ö. Flera regementen upprättades, och fram till 1990-talet och Sovjetunionens fall skulle Gotland komma att ses som den yttersta försvarsposten mot ryssen. Dessa 150 år av militarisering syns i Fårösunds och Tingstäde fästning, i radaranläggningar vid Hoburgen och i pansarvärn längs Gotlands kuster som lätt chockar en fredlig turist på Visbys Strandpromenad eller på stenstranden nedanför Fårö fyr.

Så varför syns inte ryska turister i Gotlands nutida besöksstatistik? Är det av genans inför senaste besöket? Är det på grund av känslan att inte vara välkommen bland öns försvarsmilitära minnen? Eller är det bara en slump? En sak är i alla fall säker – om krig nu tvunget måste föras, borde det föras i enlighet med Gotlands erövring och återerövring 1808.

Luriks spökskrivare: David Nilsson

Lurik rekommenderar: Gunnar Svahnström. Visby under tusen år. 1984.

Dagens Söderport i Visby

Annonser

Taggad: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande From Russia – with peace; Admiral Bodiscos fredliga krig på GotlandLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: