Semester i grevens tid; Carl Gustaf von Rosen och bildandet av Biafras flygvapen

2012/08/22 § Lämna en kommentar

Mellan åren 1967 och 1970 förfärades svenskarna av TV-bilder föreställande svältande barn med flugor surrandes kring ögonen. Dessa barn var offer för det nigerianska inbördeskrig – Biafrakriget – som rasade under dessa år. Kriget var en typisk postkolonial historia, England som tidigare koloniserat Nigeria hade premierat igbofolket med utbildning och tjänster inom administrationen. När självständigheten väl kom såg de övriga etniska grupperna inte med blida ögon på igbo som mördades i vad som liknade ett folkmord. På grund av detta utropade igbo den självständiga staten Biafra och därmed var inbördeskriget i full gång. Det gick dåligt för de Biafranska styrkorna, Nigeria var en överlägsen motståndare som förfogade över relativt modern materiel. Inom ett år hade man ringat in den lilla republiken och därmed var svälten ett faktum.

I Sverige och många andra länder samlades det in pengar till ”biafrabarnen” och Röda korset drog igång en massiv hjälpinsats för att lindra den värsta nöden. Men TV-bilderna nådde även en greve vid namn Carl Gustaf von Rosen (1909 – 1977) som berördes till den milda grad av barnens grymma öde att han bestämde sig för att göra en insats. Von Rosen var trafikpilot till yrket men hade tidigare varit chef för Etiopiens flygvapen och nu tänkte han sätta en djärv och till synens galen plan i verket. Tillsammans med ett gäng andra svenska trafikpiloter köpte greven fem sportplan som flögs till Frankrike där man lyckades köpa ett stort lass raketer som planen bestyckades med. Nu var det bara för den brokiga svenska skaran av legosoldater att flyga till Biafra, och på så vis skapades Biafras flygvapen.

"Biafrabarn"

”Biafrabarn”

Fram till dess hade Nigeria ensamt härskat i luftrummet så det var en förvånad nigeriansk befälhavare som plötsligt upptäckte att ett gäng utlänningar dök upp i små sportplan – populärt kallade Biafra Babies – som sköt raketer mot hans på marken stående jetplan. Von Rosen genomförde sitt första av  många anfall mot en nigeriansk flygbas och nådde stora framgångar. Den svenska styrkan fortsatte under hela kriget att anfalla nigerianerna, såväl  flygplan som militära konvojer attackerades från låg höjd utan egna förluster. Osäkra uppgifter pekar mot att 500 nigerianer dog i dessa operationer.

Nigerianerna var naturligtvis vansinniga och klagade hos den svenska regeringen som gick dem till mötes och  fördömde de svenska legosoldaterna. Men bland svenska trafikpiloter fanns många som ville göra en insats för biafrabarnen medans andra bara ville leka stridspiloter. På semestern reste man ner och flög i von Rosens styrka och återvände sedan till sitt vanliga liv vilket föranledde att styrkan föraktfullt kallades för ”semesterkrigare”. Inte heller Röda korset var glada, de menade att von Rosens privatkrig hindrade dem från att ge verklig hjälp. Ett påstående som kom till sin spets när Nigeria lät skjuta ned ett svenskt Röda korset-plan.

Även om Biafras flygvapen gjorde en betydande krigsinsats och med stor sannolikhet bidrog till att kriget blev en utdragen historia  blev övermakten till slut för stor och Biafra gav upp. Von Rosen återvände till Sverige men begav sig år 1975 åter till Etiopien där han ägnade sig åt ”matbombning” under konflikten där. 1977 dog Carl Gustaf von Rosen i Etiopien i samband med att en granat träffade hans hus.

Carl Gustaf von Rosen

Carl Gustaf von Rosen

Annonser

Taggad: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Semester i grevens tid; Carl Gustaf von Rosen och bildandet av Biafras flygvapenLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: