Trona på minnen av fornstor rock: Jakten på den skotska Ödesstenen

2013/01/02 § Lämna en kommentar

Från tidig medeltid var det tradition att de skotska kungarna kröntes på slottet i Scone ute vid kusten norr om Edinburgh. Anledningen till detta var enkel: I Scone förvarades en mytomspunnen grå sandsten, uppskattningsvis vägandes 152 kg, som utgjorde en sorts skotsk ekvivalent till Mora stenar och hade en legendomsusad historia.

Denna sten, populärt kallad The stone of destiny (Ödesstenen), ansågs vara samma sten som Bibelns Jakob lutade sitt trötta huvud mot i öknen, då han som bekant drömde om en stege som förde honom upp i himmelen. Hur stenen sedermera fann sin väg från Sinais öknar till de skotska högländerna har dock ingen någonsin lyckats förklara.

Skottlands historiska antagonist, England, lyckades dock lägga rabarber på den berömda stenen år 1296 då Skottlands baneman, Englands konung Edvard I (1239-1307) Longshanks (ihågkommen av alla som kan sin Braveheart), i Skottland refererad till som ”The hammer of the Scots”, förödde Skottland. Edvard I lät tillverka kröningsstolen i Westminster Abbey med plats för den skotska Ödesstenen under sätet. Skotska patrioter har alltsedan dess påstått att Ödesstenen tydligt suckar och stönar varje gång en engelsk usurpator till konung eller drottning parkerar sin ända på den brittiska tronen. Enligt råbarkade skotska nationalister har Ödesstenen suckat och stönat alltsedan den bortrövades år 1296 och vill inte sluta göra så innan den skotska monarkin har återupprättats och Skottland återvunnit sin självständighet.

Edvard I Longshanks.

Edvard I Longshanks.

Huruvida det var den äkta Ödesstenen som Edvard I fick med sig som krigsbyte till England har dock varit omtvistat bland brittiska historiker. Kanske spelade skottarna engelsmännen ett spratt. England erbjöd sig nämligen att vid flera tillfällen återgälda stenen under början av 1300-talet men skottarna föreföll ointresserade.

Ödesstenen förblev i vilket fall som helst tryggt placerad under tronen i Westminster Abbey fram till år 1950 då ett anhang av nationalistiskt anstrukna skotska studenter, mot alla odds, lyckades stjäla stenen. Tillslaget utmynnade i att England, för första gången på cirka 400 år, lät stänga sina gränser mot Skottland i syfte att återvinna den omtvistade kröningsattiraljen. Under äventyrliga omständigheter lyckades emellertid de heroiska studenterna faktiskt återbörda stenen till Skottland där den gömdes i en kyrka.

Efter många om och men fick slutligen den brittiska polisen nys om sakernas tillstånd och beslagtog återigen stenen som återfick sin traditionella plats under tronen i Westminster Abbey. Också denna gång ryktas det emellertid om att de skotska studenterna narrade den brittiska polisen, placerade en kopia i kyrkan och att den egentliga Ödesstenen ligger begravd på botten av en skotsk insjö (i väntan på den skotska monarkins restaurering).

"Ödesstenen - The Stone of Destiny".

”Ödesstenen – The Stone of Destiny”.

Återbördandet av Ödesstenen kom dock i grevens tid då den unga drottningen Elisabet II (1926 – ) installerades på tronen i Westminster Abbey år 1953; en brittisk kröning utan Ödesstenen hade varit otänkbar.

Skottarna skulle kanske trots allt få sista ordet. Som svar på det tilltagande skotska missnöjet med det brittiska konstitutionella systemet godkände den brittiska regeringen år 1996 att den skotska Ödesstenen återbördades till Skottland, under förutsättning att den överlämnades till England vid händelse av en ny kröning. Den legendariska och politiskt omtvistade stenen finns nu att beskåda i Edinburgh Castle för den som är intresserad.

Lurik rekommenderar: Richard Hermann. Maria Stuart: Drottning utan krona. Forum (1988) 1992.

Tronen i Westminster Abbey med Ödesstenen under sätet.

Tronen i Westminster Abbey med Ödesstenen under sätet.

Annonser

Taggad: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Trona på minnen av fornstor rock: Jakten på den skotska ÖdesstenenLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: