Tid att sedla om: Varför Lönsboda hatade femhundralappen

2013/01/07 § Lämna en kommentar

Inom en snar framtid får Sverige nya sedlar och därmed förpassas äldre tiders svenska regenter – däribland landsfadern Gustav I Eriksson (Wasa) – till historiens skräphög. Dock kommer inte historien att kastas ut med badvattnet. Även i framtiden kommer döda svenskar pryda sedlarna, fast nu hämtade från kulturens och politikens värld.

Riksbankens motiv att frångå traditionen med kungligheter på våra sedlar kan man bara spekulera i. Men en viss önskan att lägga fokus vid det moderna tycks skönjas i och med att tre av de utvalda notabiliteterna gått ur tiden på 2000-talet och resten under det föregående århundradet. Över detta beslut förfasas säkerligen en och annan rojalist som ser de nya sedlarna som ett hån mot den svenska monarkin och rikets äldre historia. Likväl finns det andra som med lika stor säkerhet gladdes åt beslutet och framförallt åt att framledes slippa den hatade 500-kronorssedeln.

Historien om varför en och annan handlare i den lilla byn Lönsboda hellre spottar en kund i ansiktet än tar emot denna sedel tar sin början år 1676 och den svenska segern i slaget vid Lund mot Danmark som försökte återerövra sina nyligen förlorade provinser.

Den skånska bondebefolkningen ville inte se sitt landskap inlemmat i det svenska riket. Band av stråtrövare började dra omkring och överfalla den nya överhetens tjänstemän. Unga skånska män begav sig över sundet för att ta värvning och återkoma som friskyttar, betalda legosoldater, som förde gerillakrig mot svenskarna. Dessa disparata grupper kallades med ett samlingsnamn för snapphanar av svenskarna, ett skällsord man lånat från tyskans schnappen som betyder ta eller röva bort.

Karl XI tvingades gå hårt fram för att komma till rätta med de upproriska. Ett särskilt eländigt motståndsnäste var Örkeneds socken i Östra Göinge vilket förklarar beslutet att bränna ned byn till grunden och utan pardon låta döda alla män i vapenför ålder. Det senare bör ha inneburit alla som var över 15 år eftersom det var vid denna ålder man kunde bli enrollerad i armén. Dessa hiskligheter skulle man aldrig glömma och hatet mot Karl XI skulle fortplanta sig i generationer.

Så blev året 1985 och Riksbanken gav ut en ny sedel prydd med Karl XI:s nuna. Nu såg folket i Lönsboda i Östra Göinge rött; man tänkte minsann inte använda en sedel som pryds av den som förstört deras byggd och mördat deras anfäder. Man vägrade helt enkelt att ta emot sedeln i affärerna eller att befatta sig med den överhuvudtaget. Det kan tyckas långsint men bygdens förintelse under försvenskningen på 1670-talet har satt djupa spår i en byggd vars främsta kulturella institution tycks vara en bronsstaty föreställande en snapphane.

När beskedet kom om att Birgit Nilsson ska ersätta kungen på den nya sedeln skrev den socialdemokratiska föreningen i Lönsboda en debattartikel i Kristianstadbladet där man förde fram sina känslor:    

Med ovanstående som bakgrund var det därför naturligt att socknens invånare kände sig både arga och förolämpade när Riksbanken år 1985 meddelade att den då nya 500-kronorssedeln skulle bära Karl den elftes porträtt. Lika naturligt var det för ortens Socialdemokratiska förening att vädja till regering och Riksbank att förse den nya 500-kronorssedeln med en värdig representant för det svenska folket och inte av en regent som gav order om skövling och död i sin nyvunna landsdel.”

Hatobjektet framför andra i det perifiera Lönsboda

Hatobjektet framför andra i det perifiera Lönsboda

Taggad: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Tid att sedla om: Varför Lönsboda hatade femhundralappenLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: