Avskalad historia i avrundad form: Profeten Koresh och Tredje Riket

2013/04/05 § Lämna en kommentar

Den moderna människan tenderar att le åt forna tiders världsbilder. Inte minst den europeiska medeltidens religiöst färgade mappa mundi i vilken väderstrecken inte existerar och världen utgår från Jerusalem. Den här typen av märkliga föreställningar hängde trots vetenskapens framsteg kvar långt fram i tiden. Under 1800-talet lanserades en av de galnaste idéer rörande världens beskaffenhet som någonsin har tänkts ut och som delvis togs på allvar också under 1900-talet.

Cyrus Reed Teed (1839 – 1908) var en amerikansk fysiker och alkemist som ägnade sig åt minst sagt okonventionella alkemiska experiment som inte sällan inbegrep livsfarliga mängder ström. År 1869 gick ett försöka att tillverka guld fel och Teed utsattes för en så stark elektrisk stöt att han svimmade. Under tiden han låg avtuppad på golvet passade en ängel på att tala med honom och förklarade för honom att han var en ny messias. Till skillnad från många andra självpåtagna ”messior” blev inte Teed förskräckt inför sitt öde. När han väl kommit till sans igen bestämde han sig för att hans nya namn skulle vara Koresh, vilken är den hebreiska versionen av namnet på den persiske kungen Kyros som befriade judarna från den babyloniska fångenskapen.

Koresh

Koresh

Inom kort hade Koresh formulerat en ny banbrytande idé om världen: Jorden är ett ihåligt klot och vi lever i själva verket på insidan av detta och inte på ytan. Solen befinner sig i centrum av klotet och har dessutom en ljus och en mörk sida vilket förklarar varför vi upplever natt och dag. När vi tittar mot himlen ser vi egentligen inåt mot kärnan och när vi gräver oss ner efter metaller och mineraler är det egentligen utåt mot ”skalet” vi gräver. Utanför klotet ska det inte finnas någonting.

Koresh lyckades samla en skara entusiaster under 1870-talet vilka bildade the Koreshan Unity och som samlades under namnet Koreshanity. År 1894 flyttade gruppen till en liten stad i Florida och hade som mest 250 medlemmar. Otroligt nog existerade sekten fram till år 1961.

Nazisterna var som bekant inte främmande för alla möjliga konstiga idéer som kunde hjälpa dem till världsherravälde. År 1933 gavs boken Das neue Weltbild ut i Tyskland som var inspirerad av Koreshs ”forskning”. Huruvida denna bok uppmärksammades av ledande nazister är oklart men den framstående astronomen Gerard Kuiper (som var först med att beskriva Kuiperbältet bortom Pluto) hävdar i en bok om tysk astronomi i Tredje riket att en grupp högt uppsatta officerare i den tyska marinen ska ha försökt tillämpa Koreshs tankar.

Den tyska flottan ska enligt Kuiper försökt att utnyttja att man befann sig på insidan av ett klot i sin spaning mot framförallt den brittiska flottan. På ön Rügen placerade man ett antal kameror som riktades i en rät vinkel rakt uppåt för att kunna spana på haven genom innerhimlen. Om företaget verkligen har ägt rum eller om Kuiper bara hittade på i ett försök att idiotförklara den tyska flottan är det idag ingen som vet.

Beskrivning av Koresh världsbild. På bilden syns hur kontinenterna flyter på insidan av klotet

Beskrivning av Koresh världsbild. På bilden syns hur kontinenterna flyter på insidan av klotet

Annonser

Taggad: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Avskalad historia i avrundad form: Profeten Koresh och Tredje RiketLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: