Numer ologi(sk) sifferexercis: Sigmund Freud och periodläran

2013/04/28 § Lämna en kommentar

Psykoanalysen och den moderna psykologins fader Sigmund Freud (1856 – 1939) utvecklade inte sina teorier i ensamhet. Han hämtade inspiration från många håll och eftersom disciplinen i månt och mycket befann sig i sin linda smög sig en hel del pseudovetenskap in i teoribygget.

En kollega och nära vän till Freud, den i Berlin praktiserande Wilhelm Fliess (1858 – 1928), kom att starkt påverka Freuds teorier. Problemet var bara att Fliess idéer var minst sagt av spektakulär karaktär, han var bland annat upptäckare av nasal reflexneuros. Detta mystiska tillstånd grundade sig i att det fanns en allt för stark koppling mellan näsan och könsorganet vilket gav upphov till en rad problematiska tillstånd, såsom neuros och hysteri hos kvinnor; som bekant bottnade i princip alla tidens förklaringar i att problemet var kopplade till sexlivet. Fliess ordinerade en operation som skulle bryta kopplingen och Freud var i sin tur övertygad om det välgörande i att snorta kokain.

Den av Fliess teorier som tilltalade Freud mest var emellertid periodläran, den tyska doktorn hade nämligen gjort den barnbrytande upptäckten att allt i en människas liv styrdes av talen 23 och 28.  Kroppens fysiska rytm var 23 dagar och den psykiska 28 dagar, kroppen och psyket hänger samman vilket i sin tur förklarar psykosomatiska symtom. Söker man så finner man heter det, och Freud sökte bevis för sin väns teori och det dröjde inte länge innan han fann dem. År 1896 antecknade Freud om en av sina hysteriska patienter att ångestattackerna inträffar var 28:e dag och neuroserna var 23:e. Det tycktes tydligt att människans tillvaro är cyklisk, inte minst med tanke på menstruationscykeln. Till och med hur länge infektioner behagade bita sig fast kunde räknas ut med en matematisk formel ansåg han.

Nog krångligt kunde det dock bli när teorin skulle anpassas till verkligheten. Freud skrev till Fliess om hur hans far föddes samma dag som Bismarck: 1/4 1815 och avled den 23/10 1896. Järnkanslern i sin tur gick ur tiden den 30/7 1898 och överlevde därmed Freuds far med 645 dagar vilket är lika med 23 * 28 + 1. Även om det som beskrivs ter sig fullständigt obegripligt tycks innebörden ha varit glasklar männen emellan då Freud avslutade med orden: ”du förstår säkert vad det betyder.”

Fliess var en aktad vetenskapsman och ordförande i den tyska vetenskapsakademin men hans sifferexercis gick inte hans kritiker obemärkt förbi. Dessa hävdade i oförtröttlig polemik med periodlärans apologeter att man kunde räkna ut och se alla möjliga samband med matematikens hjälp. Detta föranledde att teorin byggdes ut med en aldrig sinande ström ad hoc-hypoteser i vilka fler nummer lades till och oväntat nog att Fliess stärktes ytterligare i sin tro på det riktiga i periodläran.

Om inte kritiken bet på Fliess så tog Freud den till sig och så småningom omprövade han sina resultat. När han kom till insikt om periodlärans galenskap lät han brevledes meddela Fliess som blev rosenrasande och vägrade att någonsin igen ha någon som helst kontakt med sin vän. Efter Freuds död skämdes hans dotter, Anna Freud, så mycket för dessa lite mer esoteriska delarna av sin fars forskning att hon lät censurera de brev som avslöjade hur starkt fadern trott på siffrornas makt över oss.

Fliess och Freud

Fliess och Freud

Taggad: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Numer ologi(sk) sifferexercis: Sigmund Freud och periodläranLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: