Veganer i djungeln: Toivo Uuskallio och det finska Brasilien

2013/08/25 § Lämna en kommentar

Finland är som stadsbyggnadsprojekt betraktat alltför ungt för att ha haft chansen till att förkovra sig i storskaliga koloniala företag (även om vissa med eldfängd emfas hävdar att Åland i själva verket är en finsk koloni). Men på sätt och vis har det dock ändå existerat finska kolonier. Mest beryktat är antagligen det ”finska Brasilien” som såg sin tillkomst år 1929 på bevåg av en viss Toivo Uuskallio.

Det var i början av 1900-talet som Finlands emigration till Syd- och Nordamerika exploderade. Många, som Toivo Uuskallio, fann en ny hemstad i Brasilien. För Uuskallio erbjöd flytten till Brasilien möjligheten att förverkliga en livslång dröm: skapandet av ett arkadiskt Utopia i den brasilianska djungeln där rigorös veganism och gudfruktighet skulle utgöra samhällets grundpelare.

Uuskallio var nämligen strängt religiös och såg med avsmak på det moderna samhället som förpestades av våld, krig och social depravation. Hans dröm var därför att skapa ett samhälle byggt på religiösa värderingar där människan levde i samklang  med naturen och höll sig till en strängt vegetariansk kosthållning.

För att förverkliga sina drömmars mål reste Uuskallio tillbaka till Finland för att värva hängivna proselyter och finna någon villig att investera i hans projekt. Otroligt nog var han lyckosam på båda punkterna. Väl tillbaka i Brasilien 1929 lyckads Uuskallio köpa en 3500 hektar stor farm vid namn Penedo. Tillsammans med ungefär trehundra finska anhängare grundar Uuskallio i Penedo det ”finska Brasilien”, en oländig koloni i den brasilianska regnskogen befolkade av ultrareligiösa finska veganer.

Toivo Uuskallio i Finska Brasilien.

Toivo Uuskallio i Finska Brasilien.

Den lilla finska kolonin skulle dock stöta på patrull mer eller mindre omgående. Med tiden blev Uuskallio själv alltmer maktsjuk och paranoid – han vägrade blankt att distribuera jord bland sina proselyter och många kolonister återvände besvikna och utfattiga till Finland eller norra Sverige. Uuskallio tvangs därutöver att spendera stor del av sin dyrbara tid på ständiga tiggarresor i USA och Europa. Det var så mycket viktigare eftersom kolonin – som ju skulle vara självförsörjande – var beroende av hårdvaluta för sin överlevnad. Detta berodde i sin tur på att Penedo tidigare varit ett kaffeplantage och att rovdriften hade åderlåtit och eroderat jorden så till den milda grad att det var omöjligt att få något att växa där. Istället var de finska kolonisterna tvungna att inhandla sin föda i de omkringliggande byarna. Snart tänjde man också på reglerna vad gällde att leva som ortodoxt grönsaksknaprande veganer och började med framgång att ägna sig åt svin- och boskapsuppfödning.

Toivo Uuskallio själv föreföll dock bli sitt religiösa och vegetariska evangelium troget in i det sista. Vid 60 års ålder skulle nämligen det finländska Brasiliens grundare somna in till följd av självsvält. Just fastan tog Uuskallio genom hela sitt liv på största allvar och det var en knaper diet bestående av vatten och bananer som blev hans fall. In i det sista vägrade den obstinata evangelisten att överhuvudtaget kontemplera det faktum att det livsfarliga fastandet höll på att skicka honom i en för tidig grav, istället var Uuskallio fast övertygad om att avfällingar bland kolonisterna hade förgiftat hans bananer.

Idag är Penedo och det finska Brasilien, med sina gemytliga hus i skandinavisk stil, ett populärt turistmål och över 250 000 besökare bevistar årligen den forna kolonin. Det är givetvis också finskättlingarna i Penedo som gjort bastubadande känt för en större brasiliansk klientel.

Våra dagars Penedo.

Våra dagars Penedo.

Annonser

Taggad: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Veganer i djungeln: Toivo Uuskallio och det finska BrasilienLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: