Syster Sol i Peru: Incest och helgerån i Inkariket

2013/09/29 § Lämna en kommentar

Inkarikets konfessionalism var på många sätt märklig då de missionerande indianerna var utpräglade soldyrkare och deras härskare, Inkan, vördad som ”Solens Son”. Som en logiskt följd av sitt släktskap med solen betraktades inte bara Inkan utan också dennes familj och släktingar som gudomens företrädare på jorden. Detta innebar att Inkans manliga släktingar utgjorde landets privilegierade adel, krigar- och prästkast.

Var blev det då av inkahärskarens kvinnliga släktingar? Jo, dessa hade en synnerligen intressant samhällsfunktion i Inkariket och kallades inte för inte ”Solens jungfrur”. Varje större stad i det vidsträckta imperiet kunde ståta med ett klosterliknande byggnad avsedd för solens jungfrur, där inkans och det assimilerade lokala ledargarnityrets döttrar och kvinnliga släktingar låstes in vid 8-10 års ålder. I denna sparsmakade miljö, fri från männens insyn, undervisades flickorna i religiösa plikter, spann och broderade kläder till inkan och hans svällande familj och vakade över ”den heliga elden”.

Solens jungfrur vördades som gudinnor av inkaindianerna, även om deras uppenbarelser i det offentliga var ytterligt sällsynt. Kanske var det bra så. Om en jungfru tog på bar gärning i armarna på en älskare blev straffet besinningslöst hårt, för att inte säga diaboliskt. I ett samhällssystem som utpräglades av vad den gode Marx skulle kalla ”primitiv kommunism” – där privat äganderätt var okänt och staten bestämde när och med vem man skulle gifta sig – var straffet för denna religiösa hädelse kollektivt betingad. Enligt inkas stränga lag skulle den kärlekskranka jungfrun brännas levande, hennes olycksaliga älskare strypas och den stad eller by som han kom ifrån skulle rivas till grunden och beströs med sten. Under Inka Huayna Capacs (1493-1527) lysande regeringstid mildrades dock lagen avsevärt: Nu räckte det med att älskaren ströps och den lidelsefulla jungfrun begravdes levande.

Huayna Capac (fiktiv konterfej)

Huayna Capac (fiktiv konterfej)

De av Solens jungfrur som framlevde sitt liv innanför klostrets murar i huvudstaden Cuzco åtnjöt en alldeles speciell ställning i riket. Dessa var alla besläktade med inkan och när de uppnådde könsmogen ålder utvalde härskaren de skönaste av dem till sitt grandiosa harem. Det förefaller som om inkahärskarnas libido tilltog med åren – de sista inkahärskarnas seraljer bestod av långt över 1000 ”solsystrar”.

Det var naturligtvis den spanska erövringen av Peru som bidrog till att stänga klostren och göra Solens jungfrur arbetslösa. I spanjorernas ögon ägnade sig inkaindianerna åt hednisk avgudadyrkan och solens systrar var i mångt och mycket den kätterska konfessionalismens mest omhuldade representanter. Spanjorernas religiösa nit hindrade dock inte att de f.d. klostersystrarna, fortfarande ansedda som heliga bland inkaindianerna, ofta blev offer för deras kättjefulla lidelser. Det var just detta vanhelgande av de heliga jungfrurna som indirekt bidrog till att elda de annars så fridsamma och epikureiska indianerna till en långvarig om än hopplös kamp mot de europeiska inkräktarna.

Den kanske mest tragiska episod i historien om Solens jungfrur handlar om en av den desperat kämpande Manco Inka Yupanquis (1516-1544) favoritkonkubiner, en ung f.d. ”solsyster”, som togs tillfånga av spanjorerna i samband med en mindre skärmytsling. Flickan bands naken vid ett träd, gisslades med spön och sköts slutligen ihjäl med pilar. Dessa fruktansvärda plågor genomled flickan med en stoisk likgiltighet och utan att beklaga sitt grymma öde. Hennes mod och självbehärskning imponerade på de spanska soldaterna så till den milda grad att de vände sig mot den befälhavare som givit order om det bestialiska dådet.

Solens jungfrur

Solens jungfrur

Annonser

Taggad: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Syster Sol i Peru: Incest och helgerån i InkariketLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: