Norges svar på Reefaat Al-Sayed: Thor Kristen Tjontveit och det glada 80-talet

2013/11/17 § 1 kommentar

Den voluminösa SAS-piloten Thor Kristen Tjontveit gjorde, tillsammans med den trofasta kollegan Einar Pedersén, under 1950-talet de första mytomspunna och extremt våghalsiga flygningarna över Nordpolen. Under ett av dessa potentiellt dödsbringande uppdrag tvangs de båda piloterna att nödlanda i Alaskas ödemarker, utan tillgång till de mest basala förnödenheter.

I detta vindpinnande och sorgesamma vinterlandskap tvangs de, med stoiskt uthärdighet, sitta hopkurade och blänga på varandra. Enligt Pedersén ska de båda ha fördrivit tiden med att skämtsamt diskutera vem som skulle äta vem om saken ställdes på sin spets; tydligen kom de överens att Tjontveit, som ägde en imposant kroppshydda, skulle offra sig först.

Tjontveit kunde dock tacka den skandinaviska kvinnans frigjordhet för sin räddning. Pederséns hustru hade nämligen anat oråd när hennes man inte hörde av sig och tog, på sedvanligt norskt manér, närmast tillgängliga helikopter i beslag och gav sig av för att leta efter de båda piloterna. Någonting verkar dock ha inträffat där bland Alaskas snödrivor som fullständigt förändrade Tjontveit, minns Pedersén. Efter incidenten bröt Tjontveit alla band med sin f.d. vän, uppgav pilotbanan och började uppträda som en överdrivet världsvan och bullrig affärsman.

Inom kort började han att sprida pengar omkring sig som ingen begrep var de kom ifrån; han köpte flygplan och helikoptrar till höger och vänster och tog helt över konkursboet Wien Air i Alaska. Tjontveits högsommar inföll givetvis under det glada 80-talet – då han likt Sveriges Reefaat Al-Sayed – kröntes till sitt lands ekonomiska mirakelman. Dessvärre var alltihop – återigen är kopplingen till Al-Sayed uppenbar – blott ett luftslott. 1985 blev den stormagade norrmannen dömd till sju månaders fängelse för bedrägerier, inom kort efterlyst av Interpol och slutligen dömd till näringsförbud (det sistnämnda lyckades han oturligt nog slinka sig ur).

Tjontveits bullersamma karisma gjorde dock att folk ännu under sent 80-tal satte sin tillit till honom, däribland Sveriges universalgeni Håkan Lans. Uppfinnaren ifråga fick, som ett substitut för lön, norrmannens privata Chieftain-plan. Lans dristade sig till att kräva ett intyg på att planet inte var intecknat, varpå Tjontveit, enligt Lans, ska ha svarat: ”Vad är det för trams? Ett papper! Sånt håller jag inte på med! I mina kretsar litar man på en karls ord.”

Trots allt gick Tjontveit med på att underteckna ett papper som gjorde gällande att inga lån var tagna på planet. Kort därefter blev Lans kontaktat av Nordbanken som rovgirigt förklarade att planet – som hade ett värde av 1,5 miljoner kronor – hade intecknats till tolv miljoner.

För att komma undan den norska rättvisan och finna lite lugn i tillvaron är den gamle norske SAS-piloten sedan en tid tillbaka bosatt i Sverige. Är då denna norska 80-tals ikon försatt i ekonomiska bryderier undrar man då genast. Nja, sommaren 2013 brann Tjontveits lyxvilla i Sandviken ner medan den klädsamt fyllige norrmannen, enligt egen utsago, befann sig ensam i huset och tittade på TV. Den f.d. SAS-piloten uppger själv att han förlorade ovärderliga ägodelar i den olycksaliga branden. Tur då att den tungt skuldsatte norrmannen varit förutseende nog att försäkra rubb och stuff.

Den gamla flygarhjälten Thor Kristen Tjontveit på äldre dagar.

Den gamla flygarhjälten Thor Kristen Tjontveit på äldre dagar.

Annonser

Taggad: ,

§ Ett svar till Norges svar på Reefaat Al-Sayed: Thor Kristen Tjontveit och det glada 80-talet

  • Thor Tjontveit skriver:

    Artikeln har många rena sakfel, där budskapet är att trakassera och mobba andra. Detta är i direkt strid mot den policy som gäller för blogger. I policyn står att läsa ” Alla som använder blogger för att trakassera eller mobba kan få stötande innehåll borttaget eller bli permanent avsängda från webplatsen. Trakasserier online är också olagligt på många ställen och kan få allvarliga konsekvenser offline”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Norges svar på Reefaat Al-Sayed: Thor Kristen Tjontveit och det glada 80-taletLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: