Catherine-Rosalie Gerard Duthé: Alla dumma blondiners urmoder

2013/12/01 § Lämna en kommentar

Den ”dumma blondinen” hör till de  mest namnkunniga och äldsta ännu florerande stereotyper som vi har. Denna för blonda kvinnor inte särskilt smickrande beskrivning av deras intellekt har sitt ursprung hos en osedvanligt korkad fransyska, Catherine-Rosalie Gerard Duthé (1748- 1830), som hade skänkts ett utomordentligt vackert yttre men som tyvärr var lika enfaldig som hon var skön att titta på.

Duthés kanske egentligen inte var dummare än någon annan, hon hade säkerligen kapacitet men omständigheter och hennes uppväxt formade den kvinna som åtminstone fram tills våra dagar låter oss generalisera om att blondiner har lägre mental kapacitet – men också roligare – än sina medsystrar.

En blondin ger sig på bilkörning

En blondin ger sig på bilkörning

Vår lätt trögtänkte protagonist föddes in i ett småborgerligt hem i Paris. Familjen verkade det inte ha gått någon direkt nöd på även om de inte var förmögna, fadern innehade en lägre tjänstemannaposition vid hovet. Duthé uppfostrades troligtvis på samma vis som de flesta andra kvinnor vid den här tiden till ett liv hemmavid, men någon gång i tonåren skulle en kvinnlig släkting lära henne sitt livs viktigaste läxa; vikten av att som kvinna nå makt genom att till fullo nyttja de kvinnliga gåvor Gud skänkt henne. Om Duthé var trög i andra sammanhang var detta en läxa hon tog till sig med stor förtjusning.

Efter att ha spenderat en tid av sina uppväxtår i ett kloster sade Duthé au revoir till allt vad helighet hette och i stället sökte hon sig till Paris opera för att utbilda sig till dansös. Hon ska ha visat sig vara medelmåttig inom detta gebit men ska ändock snabbt vunnit stor popularitet bland besökarna. Emellertid innebar inte en tjänst som dansös vid operan riktigt samma sak som idag. På italienska betyder opera arbete och i synnerhet dansöserna hänvisades till som ”arbetsflickor”, vid sidan av att stå på scen extraknäckte inte ett fåtal av ensemblen också som prostituerade.

Genom operan kom hon i kontakt med både den franska societeten såväl som utländska magnater som befann sig i staden. En av dem, George Wyndman, 3:e greve  av Egremont tog Duthé som älskarinna men ska ha ställts på ruinens brant på grund av hennes leverne. Efter att hon avverkat Wyndman tuggade hon i sig flera adelsmän och till slut nådde hon toppen, Duc d’Artois, den blivande kung Karl X av Frankrike. När de sågs tillsammans sjöng elaka tungor La Duthé a dû téter – (ungefär) den Duthé måste ha sugit.

Problemet var bara att Duthé som sagt var så pass dum att hon mer eller mindre gjorde sig omöjlig vid sociala sammanhang. beskrivningarna av henne är alla samstämmiga, hon kunde ingenting om någonting. När man av artighet försökte samtala med henne gjorde hon sig känd för att ta långa tankepauser innan hon svarade. Duthés svaga kognitiva förmåga att förstå och tolka en vanlig mening gjorde att hennes samtalspartner fick finna sig i att vänta på svar tills dess att hon kommit på någonting lämpligt att svara, och ändå var det ingenting vettigt som flög ur munnen på henne.

Denna imbecilla karaktär som rörde sig i de finaste av kretsar skänkte en författare inspiration till att  år 1775 skriva pjäsen Les Curiosités de la Foire (Marknadens kuriositeter) i vilken en blond kvinna ska gestaltas som knappt klarar av vardagliga bestyr vars enda uns av intelligens spenderas på att skinna män på pengar. Och så var den dumma blondinen född.

Catherine-Rosalie Gerard Duthé i en av otaliga avklädda avbildningar

Catherine-Rosalie Gerard Duthé i en av otaliga avklädda avbildningar

Annonser

Taggad: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Catherine-Rosalie Gerard Duthé: Alla dumma blondiners urmoderLuriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: