Gammel-dansk huvudvärk: Preussens erövring av Schleswig-Holstein 1864

2014/04/13 § 1 kommentar

I tider av annekteringar med hänvisningar till historiska band, nationalism och etnicitet kan det vara intressant att vända blicken bakåt och mot vårt direkta närområde för att minnas hur det har gått till tidigare när regioner bytt nation. Landskapen Schleswig-Holstein utgör idag Tysklands nordligaste förbundsland men har historiskt tillhört Danmark under namnet Slesvig och Holstein. Landskapen knöts till Danmark redan under tidig medeltid men har inte sällan ägt stor självständighet som hertigdöme gentemot den danska överhögheten vilket troligen härrör från att drottning Margareta överlämnade regionen till hertigen av Holstein under 1100-talet.

Under 1600-talet var Slesvig och Holstein genom olika personalunioner inte sällan allierat med Sverige vilket naturligtvis var en nagel i ögat på Danmark som tvingades binda styrkor på olika håll då man kunde anfallas av svenskarna från både norr och söder. Men låt oss inte uppehållas vid detta; Schleswig-Holsteins historia är både lång och brokig, som en brittisk premiärminister förklarade problematiken: ”bara tre personer har någonsin begripit den. Den förste var prins Albert men han är död, den andre är en tysk professor men han har blivit galen och den tredje är jag själv och jag har förträngt allt samman.”

År 1862 ville den Preussiske kungen och hans konservativa allierade i armén genomföra en upprustning som hette duga. Tre års värnplikt och dryga 50 nya regementen skulle skapas. Preussen hade ett parlament som dominerades av vänsterliberaler som uppfattade militariseringen som ett hot mot den personliga friheten men parlamentet hade i princip bara makt över budgetprocessen men genom denna stoppade man planerna. Kung Wilhelm I lät då utse Otto von Bismarck till regeringschef som genast skred till verket och fick med sig parlamentet då han med all önskvärd tydlighet förklarade att ingen bryr sig om liberalism det var ”blod och järn” som var den nya tidens melodi.

Ungefär samtidigt vankade Danmarks kung Kristian IX av och an i oro över det förslag till ny konstitution som hade presenterats för honom av statsminister Carl Hall. Vid tiden var Slesvig en självständig del av Danmark medan Holstein var en del av Tyska förbundet. För att göra det hela än krångligare var den danska kungen hertig av det tyska Holstein. Konstitutionen stipulerade att Slesvigs autonoma ställning skulle upphöra och att landskapet en gång för alla skulle uppgå i Danmark. Kristian IX skrev motvilligt under, oroad över hur Preussen och dess järnkansler skulle reagera.

Kung Kristian IX

Kung Kristian IX

Svaret kom snart. I år är det 200 år sedan järnkanslern sände 40 000 soldater in i Danmark där ett förintelseslag skulle stå vid fästningen i Dybbøl. De danska försvararna var chanslösa mot preussarna på alla punkter som hade kunnat vara avgörande, antal, utrustning och träning. Det var en hopplös kamp de dryga 5000 danska soldaterna fick utkämpa. Efter ett par timmars granatbeskjutning stormade tyskarna Dybbøl och en timme därefter stod det klart att den danska nationalistiska strävan fått fatala konsekvenser. Kuriosa är att den svenska kungen Karl XV hade lovat den danska statministern 20 000 soldater vid ett eventuellt krig men när det hettade till fick danskarna smaka en ”svensk skalle” då man helt enkelt insåg det dåraktiga i företaget och underlät att skicka hjälp.

Historien tog inte slut där. Efter första världskriget återgick norra Slesvig till Danmark och krav restes efter det andra kriget på att hela området skulle bli danskt. Man gjorde den här gången upp på fredlig väg med den Västtyska regeringen i Bonn och kom överrens om att låta gränserna vara men att alla minoriteter på båda sidor skulle respekteras. I dag torde den främsta striden i området stå mellan Carlsberg och Becks.

 

Slaget vid Dybbøl

Slaget vid Dybbøl

 

Efterdyningar

Efterdyningar

 

 

 

Annonser

Taggad: ,

§ Ett svar till Gammel-dansk huvudvärk: Preussens erövring av Schleswig-Holstein 1864

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Gammel-dansk huvudvärk: Preussens erövring av Schleswig-Holstein 1864Luriks Anakronismer.

Meta

%d bloggare gillar detta: