Om Luriks Anakronismer:

Lurik anser att den gemene svensken lider av fullständig letargi vad gäller esoteriska spörsmål inom disciplinen Historia, liksom avsaknaden av basala exoteriska kunskaper berörandes vårt gemensamma kosmopolitiska kulturarv.

Luriks mission syftar därför till att illuminera även de mest degenererade heloterna i vårt samhälle om historiens små och stora betänkligheter.

Välkommen till ett upplysningens Mecka och ett kunskapens orakel!

Luriks Anakronismer består av LUcas Gill Michael (medeltidshistoria, Göteborgs Universitet) och FredRIK  Rydström (Öst- och Centraleuropeiska studier, Vilnius University) samt andra illustra koryféer inom disciplinen Historia och angränsande vetenskapliga förgreningar.

Luriks Anakronismer såg dagens ljus en drucken och kvalfylld augustikväll år 2010. Vid det givna tillfället var protagonisterna ifråga arbetslösa och uppfyllda av självömkan och belarusisk björkvodka. För att lindra vårt själsliga och pekuniära lidande beslöt vi oss för att, i Blondinbellas och Carl Bildts fotspår, etablera detta eminenta kunskapsforum i syfte att inom kort uppnå status som avgudade bloggmiljonärer. Tyvärr led vi renons på kunskaper om herrekiperingsmode, lösögonfransar och komparativ svensk utrikespolitik. Vad vi däremot vet någonting om är historia och alla dess vetenskapliga avarter. Trots idogt arbete kan vi ännu inte titulera oss bloggmiljonärer, men vi fortsätter oförtrutet att kämpa för uppfyllandet av vårt anspråkslösa mål.

Med risk för att ägna sig åt pleonasmer, Luriks Anakronismers ontologiska och epistemologiska mission syftar ytterst till att tillhandahålla historiska anekdoter och dylika pekoral, exoteriska såväl som esoteriska, till den grå massan av oupplysta delinkventer framlevandes sina dagar i det intellektuella beckmörker vi kallar Sverige. 🙂

§ 7 svar till Om Luriks Anakronismer:

 • Pascal Engman skriver:

  Hej Lurik,
  Jag måste säga att jag älskar din blogg. Den är fantastisk!

 • Dan skriver:

  Ett alltför överdrivet användande av ”fina” ord, inte alltför sällan felaktigt använda, förtar mycket av helhetsintrycket. Detta tillsammans med sakfel, exempelvis Valdemar Atterdags brandskattning av Visby 1361 anges ha skett 1363, sänker tyvärr helhetsbetyget.

  Trots detta är det en klart läsvärd och intressant blogg.

  • Nåvälan! Ert inlägg är ju icke grundlöst, och självfallet vill vi som studerar denna efterlängtade blogg erhålla korrekta faktauppgifter. Emellertid håller dessa små fallgropar/Rancor pits oss alerta och aktivt källkritiska, varför jag ansluter mig till uppfattningen att man bör låta de ystra gossarne hållas. Diskursen är fan så underhållande! Petter i Sala

 • lurikblogg skriver:

  Hej Dan och tack för din kritik. Vi anser det vara något av Luriks adelsmärke att begagna sig av esoteriska utläggningar – eller svåra ord, som du skrev – i texterna. Skulle vi, och må Herren ha förbarmelse över oss, mot alla odds ha utnyttjat sådana på ett felaktigt sätt ber vi om ursäkt och skulle uppskatta om du påpekade dylika fall för oss. Avseende årtalet för Visbys brandskattning måste vi skamset tillstå att vi befinner oss i en sinnesstämmning graviterande mellan flagellant konsternation och inåtvänd defaitism – du har givetvis rätt i ditt påstående. Texten är numera uppdaterad och vi ber om ursäkt för det inträffade. I övrigt böjer vi oss i tillgiven kow-tow för dina avslutande ord.

 • Dan skriver:

  Tack för att ni tydligen tål positiv kritik. Gällande ert svar synes det mig vara bättre svenska att skriva ”må Herren ha förbarmande med oss” istället för ” förbarmelse över oss”. Även om det senare uttrycket inte är helt okänt i äldre svenska så är böjningsformen i mitt tycke ganska vidrig, tillsammans med prepositionen ”över” som numera, p.g.a. engelskans påverkan, används i tid och otid, oftast fel dessutom.

  I övrigt vill jag inte nagelfara och korrekturläsa texten i syfte att beslå er med så många fel som möjligt. Det får räcka att jag vid något tillfälle småler och smilar en smula för mig själv vid åsynen av någon liten lapsus.

  Angående ert stora intresse av ”svåra” ord, något jag själv inte är helt främmande för, kan man ha flera tankar. Så länge det bereder er nöje så är allt väl, det är ju er blogg, vilken, som sagt, i stort sett är utmärkt.

  Tänker man tanken att nå så många som möjligt kan det eventuellt vara en idé att ha Gunnar Strängs paradoxala yttrande i åtanke:

  ”Man bör inte använda utländska låneord i de fall det finns en adekvat inhemsk vokabulär disponibel” 🙂

  Mvh

 • Urban skriver:

  I sanning en av de mest intressanta publicerade bloggar i den högtecnokratiska öknen där vissa blommor blommar och andra dör……

 • Renovatio Mundi skriver:

  Utmärkt blogg! Det skall bli ett sant nöje att följa er verksamhet framöver. Medeltidshistoria är ju som bekant inget man direkt brukar översköljas av ute på svenska hemsidor och bloggar. Man får tacka så mycket för denna kulturgärning!

  När det gäller kritiken av bloggens överdrivet högtidliga språkbruk hoppas jag verkligen att ni inte tar vid er alltför mycket utan snarare fortsätter i samma gamla stolta anda. Enligt mitt förmenande skänker detta stilfulla manér enbart extra krydda åt anrättningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: